Vesti
Društvo i ekonomija
Danas se obeležava Dan primirja
11.11.2012. 14:00
Izvor: b92
Danas se obeležava Dan primirja
Beograd -- Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava u čitavom svetu, danas će u Srbiji biti prvi put obeležen kao državni praznik.
Danas će se odati počast i položiti venci na spomen obeležja u znak sećanja na sve nevino stradale žrtve od 1914. do 1918. godine.
S obzirom na to da 11. novembar pada u nedelju, ponedeljak , 12. novembar će biti neradni dan.
Dan primirja najavljen je juče sa Kalemegdana, sa Savske terase Beogradske tvrđave, odakle su pripadnici počasne jedinice Garde Vojske Srbije ispalili počasnih deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Povodom Dana primirja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas komemorativnoj svečanosti na ostrvu Vido i posetiti Srpsku kuću na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom grčkom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.
Nikolić će prvo na ostrvu Vido prisustvovati komemorativnoj ceremoniji u Memorijalnom centru i položiti venac u "plavu grobnicu", odnosno u Jonsko more, u koje su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika.
Nikolić je juče na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu odao počast srpskim vojnicima povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
Nakon intoniranja srpske i grčke himne i minuta ćutanja Nikolić je na groblju, gde je sahranjeno preko 20.000 savezničkih vojnika, uključujući 8.500 Srba, položio venac na kojem je pisalo: "Slavom ovenčanim precima" i zapalio sveće.
Povodom praznika premijer Ivica Dačić danas će predvoditi delegaciju Vlade Srbije i položiti vence na Spomen-kostrunicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.
Ambasadori zemalja Komonvelta, SAD, Rusije, Francuske, Nemačke i drugih zemalja u Srbiji, takođe, će obeležiti ovaj praznik u Beogradu prigodnim govorima i polaganjem venaca na grobove boraca palih u Prvom svetskom ratu.
Ove godine svečanost povodom ovog dana za sve zemlje Komonvelta - Kanadu, Australiju, Britaniju, Indiju i druge, organizovaće ambasada Kanade, a komemoracija će se održati na Groblju palih boraca Komonvelta.
Vence će položiti ambasade Australije, Velike Britanije, Kipra, Indije, Nigerije, Poljske, Francuske, SAD kao i Počasnog konzulata Šri Lanke, saopštila je ambasada Kanade.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položiće venac na spomen obeležju Srpskom ratniku ispred Gradske biblioteke u Lazarevcu, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković će, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, položiti venac na Grob neznanom junaku na Avali.
Izaslanik Vlade Srbije, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Dragi Vidojević, predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu (kompleks Novog groblja).
Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata.
Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.
Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država-učesnica u tom oružanom sukobu.
Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, u 11 sati predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Srpskog vojnog groblja u Bitolju u Makedoniji.
Toj ceremoniji prisustvovaće i 50 najboljih kadeta Vojne akademije i studenata Kriminalističko-policijske akademije koji će se, od 10. do 12. novembra 2012. godine, nalaziti na nagradnom studijskom putovanju tokom koga će obići najznačajnije srpske vojne memorijale i mesta stradanja u Makedoniji.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11.00 časova u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine u 11.00 časova kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.
Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji uvršten je i 11. novembar kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Republike, treba obeležavati na vidljiv i upečatljiv način, a jedna od mogućnosti je nošenje amblema sa cvetom Natalijina ramonda.
Natalijina ramonda je biljka koja raste u Srbiji, uglavnom na istoku, ali i na planini Nidže u Makedoniji, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njena simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović.
Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata, kaže se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.