Vesti
Društvo i ekonomija
Slučaj srpskih obveznica:Poverenje ili sreća?
16.11.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Slučaj srpskih obveznica:Poverenje ili sreća?
Dok Vlajko Senić tvrdi da je povoljna prodaja obveznica signal poverenja u novu Vladu, u DS kažu da uzrok stanje u međunarodnim finansijama.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je danas da su nizak prinos od 5,45 odsto na srpske evroobveznice od 750 miliona dolara i sedam puta veća potražnja dokazi da je nova vlada u punoj meri popravila međunarodni kredibilitet i ocenio da je svetsko tržiste pozitivno reagovalo na mere u finansijskom sektoru koje je nova vlada donela u prva tri meseca.
Senić je rekao Tanjugu da je jučerašnjoj prodaji evroobveznica prethodila poseta naše delegacije, sastavljene od predstavnika Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, različitim investitorima, među kojima je više od 40 američkih.
Delegacija je prošle nedelje razgovarala i sa investitorima u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, gde je predstavila rezultate fiskalne konsolidacije, planove za narednu godinu, za drastično smanjenje budžeta i fiskalnu strategiju.
"U tom direktnom kontaktu naša delegacija uspela je da se nametne kao potencijalno veoma dobar partner i sama naša pojava na tržištu pokazuje da smo zaista, u punoj meri, popravili međunarodni kredibiltiet", istakao je Senić.
On je rekao da se već danas osetio efekat prodaje srpskih evroobveznica, jer je prinos na naše obveznice, sa rokom dospeća na 10 godina pao 6,625 na 5,7 odsto, što je veliki uspeh.
Naravno, investitori prate i kreditni rejting Srbije i vlada svakako, u bliskoj budućnosti, očekuje poboljšanje kreditnog rejtinga (koji je snižen sa BB na BB-), što će nam olakšati pristup međunarodnom finansijskom tržistu, kazao je državni sekretar.
Senić je ukazao da je Srbija na međunarodnom finansijskom tržištu nastupila u najtežim mogućim uslovima, jer nam je ove godine snižen kreditni rejting, u toku su razgovori sa MMF-om, a istog dana kada je trebalo da se pojave naše evroobveznice na tržištu pojavilo se saopstenje Fiskalnog saveta (o budžetskom deficitu za narednu godinu), koje nije išlo u korist pozicije Srbije.
"Mi smo zbog velikog interesovanja, koje je bilo sedam puta veće od naše inicijalne ponude, odlučili da prvu ponudu smanjimo, dakle, prva je bila sa prinosom od 5,625 godišnje, pa je zatim smanjena na 5,4 i odlučili smo da emitujemo 750 miliona dolara obveznica, jer smo smatrali da je to bio očigledno dobar momenat", rekao je Senić prenoseći utiske sa same prodaje tih hartija od vrednosti..
Pošto je poslednjom prodajom evroobveznica Srbija obezbedila finansiranje države za prvu polovinu 2013. godine, Senić je rekao da je pred vladom izazov da u narednoj godini osigura finansiranje dospelih obaveza po kreditima iz ranijih perioda, od kojih su neki bili nepovoljni i sa kamatama koje su izuzetno visoke.
Moraju se obezbediti i sredstva za vraćanje glavnice i nova vlada je samog formiranja razmišljala, ne samo o tekucem finansiranju, već i u uspostavljanju likvidnosti države, koja neće biti izvor nestabilnosti, rekao je Senić.
Povodom obaveštenja Ministarstva finansija i privrede da je Srbija uspešno emitovala petogodišnju obveznicu i nestručnog poređenja sa prošlogodišnjom emisijom desetogodišnje obveznice, Demokratska stranka saopštila je da je logično da stopa bude niža, pošto je ročnostobveznice duplo kraća.
U saopštenju DS se navodi da je osnovni razlog za uspešnu emisiju izuzetno povoljni uslovi na međunarodnom finansijskom tržištu, a ne poverenje u mere nove vlade, koja je za samo tri meseca povećala javni dug zemlje za dve milijarde evra, što je gotovo duplo više nego prethodna Vlada za prvih sedam meseci ove godine.
Demokratska stranka posebno ističe činjenicu iznetu u obaveštenju Ministarstva finansija i privrede da će se dobijenih 750 miliona dolara koristiti do 30. juna naredne godine.
To, ističe se u saopštenju, znači da će građani Srbije bez potrebe plaćati kamatu na novac koji "stoji" na računu države, odnosno da ćemo praktično baciti oko 20 miliona dolara za kamatu, a taj novac je mogao da se upotrebi za isplatu, recimo, jedne rate 13. penzije, ili neki drugi vid pomoći socijalno ugroženim građanima.
Ova prodaja obveznica je drugi put za mesec i po dana da Srbija prodaje evroobveznice, jer je 28. septembra prodala hartije od vrednosti za milijardu dolara (sa plaćanjem kamate od 6,652 odsto godišnje) na međunarodnom finansijskom tržištu, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.
Kako je navedeno u saopštenju, juče je održana još jedna izuzetno uspešna emisija evro-obveznica, u kojoj je prodato svih ponuđenih 750 miliona dolara petogodišnjih evro-obveznica sa plaćanjem prinosa kupcu od 5,45 odsto i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25 odsto.
Ukupna tražnja investitora je bila čak 3,7 milijardi dolara, što je preko sedam puta više od inicijalne ponude koja je iznosila 500 miliona dolara.
To je Ministarstvu finansija omogućilo da tokom trgovanja poboljša uslove prodaje, odnosno da dodatno snizi kamatnu stopu i poveća obim prodaje evro-obveznica na 750 miliona dolara.
Ovo su znatno povoljniji uslovi od onih pod kojima je evro-obveznice pre godinu dana prodala prethodna vlada, s obzirom na to da je ostvarena kamata koja je skoro 30 odsto povoljnija (za čak dva procentna poena niża) nego tada, ističe se u saopštenju.
"To je jasan znak da međunarodno tržište ozbiljno sagledava program fiskalne konsolidacije nove Vlade i plan budžeta za 2013. godinu, kojim će biti prepolovljen budžetski deficit", ističe Ministarstvo finansija.
U trgovanju srpskim evro-obveznicama juče je učestvovalo 167 finansijskih investitora iz čitavog sveta.
Najviše investitora je bilo iz SAD (47 odsto), Velike Britanije (27 odsto), Nemačke (8 odsto), Hong Konga (4 odsto), Danske, Austrije, i Holandije (po 2 odsto), Rusije i Švajcarske (po jedan odsto), navedeno je u saopštenju.