Vesti
Društvo i ekonomija
Najuspešniji u Srbiji NIS, Telekom i EPS
21.11.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Najuspešniji u Srbiji NIS, Telekom i EPS
Na listi najuspešnijih preduzeća u prethodnoj godini po dobiti i poslovnom prihodu ubedljivo vodi Naftna industrija Srbije.
Ostatak liste na kojoj ima i preduzeća koja danas ne postoje ili su u manjim ili većim finansijskim problemima pokazuje rovitost privrede Srbije.
Ekonomiste brine prejak kurs dinara koji bi mogao da ugrozi poslovanje izvoznika i zbriše efekte finansijske konsolidacije u trenutku kad se sa MMF raspravlja upravo o ovim ključnim pitanjima.
Naftna industrija Srbije je najuspešnija srpska kompanija po dobiti, na listi časopisa "Biznis & Finansije", posvećene poslovanju preduzeća u Srbiji i ekonomskim tokovima u svetu, Evropi i regionu.
Naftnu industriju Srbije, na listi najuspešnijih kompanija po dobiti, slede Telekom Srbija i Delta Kapital.
Na rang listi najuspešnijih po poslovnom prihodu posle Naftne industrije Srbije slede Elektroprivreda Srbije i opet Telekom Srbije.
Liste najuspešnijih preduzeća formiraju se na bazi rezultata iz završnih računa preduzeća na dan 31.12.2011. a prema podacima Agencije za privredne registre.
U 2013. privrednike u svetu i u Srbiji očekuju teški trenuci. Direktori najvećih svetskih firmi očekuju da će gotovo svakodnevno poslovati pod izuzetno velikim pritiskom: sa lošom ekonomijom, nestabilnim tržištima i neizvesnim političkim odlukama raste verovatnoća da kompanija povuče pogrešan potez ili da ne reaguje dovoljno brzo, saopštavaju analitičari revizorske kuće Ernst & Young.
Jedan od glavnih strahova na domaćoj sceni je nesumnjivo mogućnost da prejak kurs dinara zakoči očekivani slabašan privredni rast u 2013. godini. Iako je manevarski prostor mali, Vlada ima mogućnost da monetarnom i fiskalnom politikom stvori prostor preduzećima da prežive i zadrže svoje zaposlene, smatra ekonomista Milojko Arsić.
Najprofitabilnije kompanije u Srbiji nisu izvoznici. Među trideset firmi koje su ostvarile najveći neto profit u 2011. godini svega šest su relativno veliki izvoznici. Dok se ne stvori jezgro izvoznika, u Srbiji neće biti ni rasta ni zapošljavanja, upozoravaju ekonomisti Svetske banke.
To je itekako važno u trenutku kada je Vlada odlučila da oroči proces restrukturiranja državnih preduzeća do 30. juna 2014. godine, što će na kratak rok izazvati nov porast nezaposlenosti u Srbiji. Mnoga od tih preduzeća će odumreti i pre jer budžet za 2013. godinu smanjuje subvencije preduzećima u restrukturiranju.
Njihova tehnologija je zastarela, proizvodi nekonkurentni, tržišta veoma zahtevna, finansiranje skupo, znanja i veštine menadžera i radnika prevaziđene, a svežem kapitalu koji bi bio u stanju da stvori sve ove uslove više će se isplatiti da pravi nove fabrike i ulazi u grinfild projekte nego da kupuje postojeće.
Čak i da država napravi model kao u slučaju Zastave - za šta ionako neće biti novca u budžetu - promene bi morale biti toliko velike da od stare kompanije ne bi ništa preostalo, ocenjuje Dragan Pejčić, analitičar i Vice president Altis Capital.