Vesti
Društvo i ekonomija
U Srbiji nasilno ubijeno 28 žena ove godine
23.11.2012. 20:00
Izvor: Mondo
U Srbiji nasilno ubijeno 28 žena ove godine
Od početka ove godine u Srbiji je nasilno ubijeno 28 žena, a prošle godine 29 žena i sve su poznavale svog ubicu (supruga, partnera, sina, oca)
To je saopšteno danas na zajedničkoj konferenciji za novinare pet pokreta za borbu protiv nasilja nad ženama.
Od toga je 82 odsto ubistava izvršeno u kući ili stanu, a izvršena su mahom pištoljem, nožem ili mačetom.
Zbog toga su organizacije Mreža žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Zene u Crnom i Škart + Proba i ACT Voman uputile inicijativu Skupštini Srbije da što pre ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama koju je Srbija potpisala u aprilu.
Ta konvencija će doprineti pre svega prevenciji nasilja nad ženama jer će obavezati državne organe da vode jedinstvenu evidenciju slučajeva i apelovati na svest države da se nasilje nad ženama ne može tolerisati, ukazala je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.
Ona je ukazala da su poslanicima u skupštini Srbije podeljeni leci putem kojih će se informisati o odredbama Konvencije i njenim ciljevima.
"Insistucije u Srbiji nemaju još svest koliko je njihov propust doprineo da jedna žena bude ubijena", napomenula je Macanović.
Vedrana Lacmanović iz mreže žena protiv nasilja smatra da bi policija trebalo da uvede evidenciju prijavljenih slučajeva nasilja i spreči buduće istovremeno žrtvama vrati poverenje i ohrabri druge da incidente prijavljuju.
Ona je napomenula da je u devet od 28 ove godine ubijenih žena ubica bio suprug, sedam partner, četiri sin, tri bivši muž, dve otac, dve unuk i jednu zet.
Prema istim podacima devet žena je ubijeno pistoljem, sedam nožem, rei su premlaćene na smrt, dve su ubijene lovačkom puškom a jedna je udavljena. Ostale su ibijene čekićem , lopatom, betonskim blokom i sklapelom.
Lacmanović je napomenula da su u trećini slučajeva osobe ostale bez majki od čega su u 20 odsto slučajeva maloletna deca.
Mirjana Marjanović Babić najavila je da će kampanja "Stop femicidu u Srbiji" početi u nedelju 25. novembra performansom "Sećam se" na Trgu Zorana Đinđića u 15 sati.
Kampanja za jačanje svesti za nultu toleranciju za nasilje nad ženama će trajati do 10. decembra - Dana zaštite ljudskih prava.
Svaka treća žena u svetupretrpela je neki oblik nasilja, a u Srbiji je svaka druga žena pretrpela fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje, saopšteno je na Nacionalnoj konferenciji "Borba protiv nasilja u porodici, šta dalje?".
Državna sekretarka Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović rekla je na toj konferenciji da se u Srbiji najčešće beleži porodično nasilje, te da je ono u 90 odsto fizičko, a u 78 odsto psihičko.
"Najčešće, u 78 odsto slučajeva, nasilnik je ženin partner, u devet odsto - to je sin, a u 4,2 odsto slučajeva ćerka", dodala je Stana Božović.
Ona je navela da je prošle godine ubijeno 46 žena, koje su bile žrtve nasilja, a smrt njih 27 je direktna posledica nasilja u porodici.
Prvi sekretar ambasade Norveške u Srbiji Roger Jorgensen je rekao da je svaka treća žena u svetu žrtva nasilja i da je rešavanje tog problema prioritet na globalnom nivou.
Istraživanje sprovedeno u centralnoj Srbiji pokazalo je da je svaka druga žena odnosno 54,2 odsto njih bilo tokom svog života izloženo nekoj vrsti nasilja.
Prema podacima resornog ministarstva, najviše je rasprostranjeno psihičko nasilje - 46,1 odsto, zatim istovremeno psihičko i fizičko nasilje sa 17,3 odsto, pa fizičko, ekonomsko i psihičko - 12 odsto i psihičko i ekonomsko - osam odsto.
Ti podaci pokazuju i da 75 odsto žena koje su bile žrtve nasilja smatraju da se treba obratiti nekoj od institucija za pomoć.
Na inicijativu Uprave za rodnu ravnopravnost između ostalog usvojen je Zakon o ravnopravnosti polova 2009. godine i Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti 2011. godine.