Vesti
Društvo i ekonomija
RBV: Šteta od Dinkićevih izjava meri se milionima
25.11.2012. 14:00
Izvor: Blic
RBV: Šteta od Dinkićevih izjava meri se milionima
Razvojna banka Vojvodine (RBV) danas je ocenila da se štete od najnovijih izjava ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića na račun te banke "mere milionima".
U otvorenom pismu Dinkiću, ta banka poručila je ministru finansija da će biti samo "još jedna u nizu banaka" koje je "ugasio", ukoliko uspe da svojim napadima uništi RBV.
- Čudno je da kao dugogodišnji ministar finansija ne razumete da zatvaranje i rušenje nisu cilj, nego otvaranje, obnova i izgradnja - navodi se u pismu.
RBV je navela da je portfolio banke, iako daleko od idealnog, "ipak mnogo bolji i kvalitetniji od rezultata Dinkićeve dugogodišnje ministarske karijere i ugleda kod građana".
"Dok naši depoziti rastu, uprkos negativnoj kampanji koju sistematski vodite protiv banke, vaš ugled se urušava na pokušajima da umnožite naše probleme. Depozite klijenata koji pod pritiskom odlaze nadomešćuje poverenje građana koji dolaze u banku", navodi se u pismu.
Dodaje se da RBV mora da zaštiti klijente i vlasnike, među kojima je i Republika Srbija, ali da je sve teže sa "braniti državu od sopstvenih činovnika na visokim pozicijama".
"Kao što ste netačno i zlonamerno navodili procenat nenaplaćenih kredita i izjednačavali kriminalne radnje u Metals banci sa RBV, tako vam se sada u epskom snu javlja 'da će istraga koja uskoro kreće' dokazati proneveru fantastične cifre u iznosu 300 miliona evra", navodi se u pismu.
RBV je poručila Dinkiću da je dužan da odmah preduzme korake ukoliko ima saznanja o počnjenim krivičnih dela, i da mu je odgovornost veća samim tim što je resorni ministar u republičkoj Vladi.
"Ostaje nam samo da pitamo da li imate ijedan konstruktivan predlog ili rešenje osim blaćenja i urušavanja državne Banke. Ukoliko nemate, molimo vas da ne koristite RBV kao izgovor za politička prepucavanja, loš budžet i političke neuspehe", navodi se u otvorenom pismu RBV.
Dinkić je juče izjavio da se cela "ujdurma" oko finansiranja Vojvodine podigla zbog straha od istrage za nenamensko trošenje novca u RBV koja, kako je rekao, ovih dana treba da se pokrene.