Vesti
Društvo i ekonomija
Todorović: Trgovci neće podizati cene jer građani nemaju para
26.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Todorović: Trgovci neće podizati cene jer građani nemaju para
Tomislav Todorović , profesor bankarstva i finansija na Fakultetu za internacionalni menadžment Evropskog univerziteta u Beogradu smatra da do nekog značajnijeg i masovnijeg povećanja cena neće doći, bez obzira što je inflacija odavno prešla planiranih devet procenata i trenutno je na nivou od oko 12 odsto.
„Povećanje cena je teško izvodljivo u sitaciji kada je dotok novca slab i kada je kreditno-monetarna politika jako restriktivna“, rekao je Todorović dodajući da su i trgovci svesni činjenice da je kupovna moć građana na izuzetno niskom nivou pa im, kako je kazao, ne ide u prilog da podižu cene.

Trgovačke marže ostaju iste
Portparol kompanije „Univereksport“ Olivera Ćirković, tvrdi da su trgovci svesni kako je kupovna moć građana na niskom nivou.
„Našoj delatnosti ne odgovara potrošač čija je kupovna moć sve slabija i ono što možemo da tvrdimo jeste da se naše, odnosno trgovinske marže neće uvećavati“, rekla je Ćirkovićeva.
Todorović je rekao da je svim trgovcima koji se pripremaju za period praznika koji dolazi, cilj da u tom periodu iskoriste tradicionalnu potrošačku groznicu i prodaju što veće količine robe, a ne da zbog eventualnog povećanja cene rizikuju da im roba ostane neprodata.
„Prostora za neki cenovni udar nema jer je masa novca kontrolisana obaveznom rezervom kod banaka koja se ne smanjuje, a i platnim fondom javnih preduzeća i svih onih koji su na budžetu i koji ne raste“, objasnio je Todorović.
„Očekujem da će sledeće godine inflacija biti targetirana na nekih 10 procenata i da će se kretati u tom rasponu sa odstupanjima od plus-minus jedan odsto“, naglasio je Todorović.