Vesti
Društvo i ekonomija
Đelić: Postoji rizik od pada kreditnog rejtinga Srbije
26.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Đelić: Postoji rizik od pada kreditnog rejtinga Srbije
Poslanik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Božidar Djelić upozorio je danas da postoji rizik od dodatnog pada kreditnog rejtinga Srbije na međunarodnom tržištu kapitala.
- Teza Vlade Srbije i ministra finansija Mlađana Dinkića da se Srbija navodno danas zadužuje po povoljnijim uslovima, ili je neznanje, ili obmana gradjana - rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.
On je rekao da se iz podataka koje je objavila banka JP Mogran jasno vidi da je tokom mandata prethodne vlade, Srbija plaćala istu ili na momente nižu kamatu na pozajmice od Hrvatske i Madjarske, a da je kreditni rejting smanjen po dolasku nove vlade, te Srbija sada plaća veće kamate nego te dve susedne zemlje.
Đelić je ocenio da je "aposlutno netačno da Srbija danas ima bolji prolaz na tržištu kapitala" i da je dokaz za to i odnos sa Rusijom. On je naveo da je prethodna vlada dobila kredit od Rusije na 12 godina s počekom od dve godine i godišnjom kamatom 3,6 odsto, a da je nova vlada, po izjavama predstavnika Rusije, dobila od nje kredit koji će se povlačiti u roku od pet godina i sa kamatom od 4,1 odsto.
- Toliko o lažnoj priči da se Vlada Srbije bolje kotira na međunarodnom tržištu kapitala. Naprotiv, ova vlada lošije se kotira i postoji rizik da rejting dodatno opadne zbog nemogućnosti da Srbija zaključi aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) na osnovu budžeta za 2013. godinu - rekao je Đelić.
Dodao je da "ni Vlada ne veruje u sopstvene cifre u budžetu" i da njene najave da će sa MMF na proleće pregovarati o novom aranžmanu, "znači da će sigurno biti rebalansa budžeta".