Vesti
Društvo i ekonomija
Nikezić od države naplatio 6 miliona evra
30.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Nikezić od države naplatio 6 miliona evra
Ces Mekon, firma Zvonimira Nikezića, iz koje su potekli neki od najviđenijih ljudi srpske ekonomije poslednjih 10 godina, poput bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, zaradila je na konsultantskim uslugama za državu gotovo šest miliona evra. Nikezić je bio savetnik i u spornim privatizacijama Azotare i Veterinarskog zavoda.
Premda firma Zvonimira Nikezića postoji 23 godine, najviše novca od konsultantskih usluga za državu zaradila je nakon 2000. Prvi ozbiljan posao bila im je aukcijska prodaja 1.000 preduzeća 2002, u vreme kad je resorni ministar bio Aleksandar Vlahović. Za taj posao firma Zvonimira Nikezića plaćena je 460.990 dolara.

Na mesto direktora Agencije za privatizaciju 2003. dolazi Mirko Cvetković, izvršni direktor „Ces Mekona“. Za njegovog dvogodišnjeg mandata, „Ces Mekonu“ je procvetao posao, jer je tada ova firma ugovorila najvrednije konsultantske usluge prilikom privatizacije, za šta je država platila 180 miliona dinara.

Upravni odbor Agrobanke
Nikezić je bio i član UO Agrobanke kao predstavnik države. Predstavnici NBS su ranije upozoravali da Nikezić ima tri sudske prijave jer nije prijavljivao finansijske izveštaje kao direktor u “Gorkom listu” i “Voda vodi”, ali je dobio saglasnost NBS za mesto u UO. Dva dana pre uvođenja prinudne uprave u Agrobanku, on je napustio UO.
Savet za borbu protiv korupcije je u to vreme Cvetkovića optužio za sukob interesa. Narednih godina je obim kosultantskih poslova za „Ces Mekon“ bio nešto manji, pa je u zbiru „Ces Mekon“ zaradio oko šest miliona evra na poslovima za državu.
Zvonimirov sin Dušan bio je savetnik u Agenciji za privatizaciju kad je firma njegovog oca pružala najviše konsultantskih usluga državi, a nakon preuzimanja državnih finansija 2007, tadašnji premijer Cvetković Dušana dovodi u svoj kabinet kao savetnika, a kasnije za državnog sekretara.
Osim na sukob interesa, Savet za borbu protiv korupcije ukazivao je i na loše savetničke usluge „Ces Mekona“ u slučaju privatizacije „Semena“ i Veterinarskog zavoda Beograd. U prvom slučaju, imovina „Semena“ je potcenjena, pa je Bogoljub Karić oko 20.000 kvadrata u centru Beograda dobio, po ceni od 100 evra po kvadratu, dok je u slučaju kupovine Veterinarskog zavoda, antikorupcijski savet upozoravao da je konzorcijum fiktivan. „Ces Mekon“ je bio savetnik „Srbijagasu“ po preuzimanju Azotare 2009, a zbog malverzacija u toj fabrici, Nikezić je i uhapšen.
Kako je objavio Centar za istraživačko novinarstvo, porodica Nikezić ima sedam firmi, Među klijentima koji su koristili usluge Nikezićevih firmi su: Agencija za privatizaciju, Ministarstvo ekonomije, Uprava javnih prihoda, „Srbijagas“... Iz „Ces Mekona“ su potekli i Diana Dragutinović, Pavle Petrović, Boško Živković.