Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada dobila budžet – da li je održiv?
02.12.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
Vlada dobila budžet – da li je održiv?
Mišljenja stručnjaka oko danas usvojenog budžeta Srbije za 2013. godinu su podeljena, dok Vlada smatra da je napravljen ključni stabilizacioni korak.
Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Vlajko Senić izrazio je uverenje da su usvajanjem budžeta za 2013, na vreme, Vlada Srbije i parlament pokazali odgovornost prema poreskim obveznicima.
"Uveren sam da je sada stanje javnih finansija u Srbiji dramatično bolje nego pre samo nekoliko meseci kada se zemlja nalazila bukvalno na ivici bankrota", naveo je državni sekretar Senić u izjavi Tanjugu.
Domaći ekonomisti saglasni su s Vladom uglavnom samo u jednom – da je u vezi s budežtom dobro to – što je usvojen na vreme. U svemu ostalom njihova mišljenja serazlikuju, i od vladinom i međusobno.
Profesor Ljubomir Madžar smatra da bužet za 2013. "ima dobru orijentaciju, ali nedovoljno radikalnu".
"Budžet je krenuo u ispravnom smeru, ali je trebalo da bude nešto radikalniji i da ide na energičnija kresanja troškova", naveo je Madžar, ukazavši na iskustva drugih zemalja u tranziciji pokazuju da su mere na planu konsolidacije znale da budu i drastične.
Madžar, budući da ne očekuje povoljnu godinu u smislu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), smatra da bi moglo da se dogoditi da prihodi budu manji od planiranih i da nemantnu potrebu za rebalansom, sa novim zatezanjem.
Njegov kolega sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić nije zadovoljan odnosnom između socijalnih davanja i razvojne stavke budžeta jer strahuje da je najveća žrtva kresanja troškova, razvojna komponenta.
Savić pozitivno gleda na smanjenje deficita, koji je prepolovljen u odnosu na ovogodišni, mada je i dalje visok, ali ističe da je pod znakom pitanja da li je kao takav održiv.
Ekonomski analitičar Sasa Radulović je uveren da je budžet za 2013. " još jedna propuštena prilika".
"Budžet je nerealan i to ćemo videti verovatno početkom naredne godine kada će se raditi na rebalansu", rekao je Radulović, ocenivši da je pre svega prihodna strana nerealno postavljena.
Republički parlament danas je prvi put posle dugo godine, dve sedmice pre krajnjeg roka, usvojio budžet za iduću godinu.
Budžet predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i procenjuje se da će stopa realnog rasta BDP u Srbiji u 2013. iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.
Za budžet je glasalo 138 poslanika vladajuće većine, protiv je bilo 69 poslanika opozicije, a troje nije glasalo.
Opozicija je usvojeni budžet ocenila kao neodrživ, navodeći da će teret krize biti prebačen na građane, dok vladajuće stranke kritike smatraju neopravdanim i ističu da je vlada projektovala ostvariv budžet, ali je sada najvažnije da on bude i realizovan.