Vesti
Društvo i ekonomija
Hotel "Radison blu" u Beogradu 2014.
18.12.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Hotel "Radison blu" u Beogradu 2014.
Vlasnik austrijske kompanije "Soravia", Hano Soravia najavio je za 2014. godinu otvaranje beogradskog hotela "Radison Blu"na lokaciji nekadašnjeg Starog mlina, između Mostarske petlje i zgrade BIGZ-a.
Radovi na temelju su okončani i sada počinju viskograđevinski radovi, objasnio je Soravia, dodajući da će na zgradi hotela stajati brend "Radison "Blu", lanac hotela koji najvise ekspandira, a od kojeg će, kako je dodao, pokušati da napravi pravi beogradski hotel.
Ukupna visina investicije u ovaj projekat, prema njegovim rečima, iznosi oko 60 miliona evra i obuhvata hotel sa 255 soba i 3.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora za iznajmljivanje.
"Još pre ekonomske krize smo se odlučili da investiramo u Srbiji, pre svega jer nam je pošlo za rukom da za projekat hotela u Beogradu pridobijemo 'Erste banku' kao i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD). Zato što smo imali ove partnere i uspelo je", objasnio je austrijski investitor u izjavi Tanjugu.
Soravia, koji je konstatovao da je Beograd nažalost još u razvoju po pitanju postajanja turističke destinacije, je rekao da veruje da je poslovni turizam taj na koji računa novi hotel.
Trenutno ima malo ponuda međunarodnih hotela. Prisutan je samo" Hajat" I "Holidej in" međutim još nema "Radisona" i "Hiltona". Smatramo da zato imamo dobru šansu, a time se ostvaruje 90 radnih mesta uz dodatnih 10 kod nas u kancelariji, rekao je on.
U realizaciji projekta Soravia tvrdi da radi sa domaćim osobljem, koje je, prema njegovim rečima, veoma obrazovano, te da je impresioniran kvalitetom srpskih tehničara.
"Teško je, međutim, zbog poslovne klime koja nije naklonjena investitorima, koji kao nigde u Evropi moraju da plate skupe troškove pripreme lokacije kao i priključenje na infrastrukturu.To su još komunističke okolnosti, a u Srbiji se smatra da je to rezultat politike.To nije tako i mi investori ne želimo da imamo sa politikom ništa, već želimo da gradimo, imamo dobar marketing i ostalo.Takse za priključenja na infrastrukturu su prepreka za investitore i sprečavaju ih da dođu i investiraju", kritikovao je on.
Soravia najavljuje spremnost da investira i u drugi hotel sa tri zvezdice, ističući da je potražnja za takvom vrstom smeštaja velika.Takođe, kako je rekao, želi da investira i u izgradnju stanova.
"Imamo dobra iskustva i dobre ljude u Srbiji i kada u jednu zemlju investiramo onda ne želimo da odemo", poručio je Soravia ukazujući da njegov koncern gradi i u Makedoniji i Albaniji.