Vesti
Društvo i ekonomija
Traže ukidanje radne i zdravstvene knjižice
19.12.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Traže ukidanje radne i zdravstvene knjižice
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) preporučuje Vladi ukidanje radne i zdravstvene knjižice. MInistarstvo rada: Nije trenutak za to.
Preporuka će biti predstavljena u petom izdanju Sive knjige u petak, 21. decembra na svečanosti u Narodnoj Skupštini.
To su dokumenti koji, kako smatraju u NALED- u, nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti, a građane bi trebalo rasteretiti i obaveze stalnog podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu.
Siva knjiga sadrži 76 birokratskih procedura koje bi trebalo izmeniti ili ukinuti, kao i predloge kako to uraditi.
Od tog broja 22 preporuke su nove i deo njih uputili su građani i privrednici u dosadašnjem toku antibirokratske kampanje “Pitajte kada", koju NALED sprovodi u saradnji sa USAID-om.
Ministarstvo rada i zapošljavanja Srbije ocenilo je danas da bi ukidanje radne knjižice izazvalo probleme i zaposlenima, i poslodavcima.
"Ukidanje radne knjižice izazvalo bi probleme zaposlenima i poslodavcima kod ostvarivanja i utvrđivanja prava iz radnog odnosa, čiji obim i visina zavise od vremena provedenog u radnom odnosu", rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rada.
Ministarstvo rada navodi da nije momenat da se ukida radna knjižica jer je to javna isprava na osnovu koje se ostvaruju značajna prava iz radnog odnosa i prava za slučaj nezaposlenosti.
Kako se navodi, ne postoji registar ili evidencija koja sadrži sve podatke koji su od značaja za ostvarivanje tih prava i koji bi mogli da zamene radnu knjižicu.
Ukidanje radne knjižice zahtevalo bi da zaposleni poslodavcu pruži druge dokaze o vremenu provedenom u radnom odnosu kod prethodnih poslodavaca da bi ostvario ta prava, dodaju u Ministarstvu rada.
"To znači da bi od svakog prethodnog poslodavca morao da pribavlja potvrde o vremenu provedenom u radnom odnosu, a stvaralo bi problem zaposlenima koji tu potvrdu ne mogu da pribave od poslodavaca koji su prestali sa radom", navode u resornom ministarstvu.