Vesti
Društvo i ekonomija
Ekonomija po Dačiću: Možda smo najgori u regionu, ali to ima i dobru stranu
25.12.2012. 12:00
Izvor: Blic
Ekonomija po Dačiću: Možda smo najgori u regionu, ali to ima i dobru stranu
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da će naredna godina biti puna ekonomskih izazova i ograničenja i da neophodno smanjiti javnu potrošnju, a prioritet ekonomske politike Vlade Srbije biće zaustavljanje privrednog pada i preokretanje ekonomskih tokova u pravcu uspostavljanja investiciono i izvozno orijentisane privrede.
Zato su neophodne aktivnosti koje bi za posledicu imale smanjivanje javne potrošnje, zaustavljanje negativnih trendova i garantovale makroekonomsku stabilnost, rekao je Dačić na okruglom stolu Privredne komore Beograda "Kratkoročne i srednjoročne mere za oporavak i unapređenje privrede".
Premijer je rekao da su pred vladom izazovni zadaci koji zahtevaju politički i društveni konsenzus, zbog čega će se nastojati da se, pri kreiranju ekonomske politike, uzmu u obzir mišljenja privrednika, ali i drugih učesnika u socijalnom dijalogu.

U martu nova rešenja za izdavanje dozvola
Dačić je najavio da će u martu 2013. godine biti kompletirana nova sistemska rešenja za izdavanje građevinskih dozvola i oko građevinskog zemljišta. On je kao dobar primer uzeo predlog zakona o javnim nabavkama, koji je upravo u Skupštini Srbije, ocenjujući da će taj zakon od 2013. više pažnje posvetiti domaćoj privredi i smanjiti nivo korupcije. Dačić je ocenio da je tu veoma važna zakonska regulativa, koja će onemogućiti sivu ekonomiju i sniziti nivo korupcije. On je rekao da je uloga privrede veoma važna u predlaganju rešenja za bolji ambijent poslovanja, ali je skrenuo pažnju da postojeće povoljne uslove ne treba pogoršavati.
- Svrha bavljenja politikom je postizanje dogovora, težnja za društvenim dogovorom. Samo što većom saglasnošću možemo ići dalje. Ako kažete da ovo nije vaša kriza, već nešto o čemu treba da brine Vlada, ništa nećemo uraditi. Samo zajedno možemo da rešimo tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo - rekao je Dačić.
Premijer je ukazao da je uloga države da stvara povoljan ambijent za rad privrede i dolazak investicija i izrazio spremnost da kroz saradnju i dijalog izađe u susret potrebama privrede.
- Srbija naredne godine mora da pokrene privredu, a pogotovu poljoprivredu, koja je ove godine imala štetu od 1,5 milijardu evra - naglasio je Dačić.
Srbija je u ovoj godini, kako je konstatovao, imala možda najveći ekonomski pad u Jugoistočnoj Evropi koji je uzrokovan jakom zimom, a potom i velikim letnjim sušama, kao i snažnim uticajem krize u evrozoni i političkih faktorima vezanim za formiranje nove vlade.
- To ima i dobru stranu, a to je da će Srbija sledeće godine verovatno imati i najveći rast u regionu - rekao je Dačić, dodavši da je preduslov trajnog i održivog privrednog oporavka sprečavanje drastičnih promena kursa.
Srbiju i u narednoj godini, kako je najavio, očekuje konsolidacija budžeta i fiskalna konsolidacija, kao i izgradnja efikasnijih institucija tržišne privrede i suzbijanje monopola. Takođe, neophodan je, prema njegovim rečima, i porast konkurentnosti srpske privrede, okončanje procesa privatizacije i procesa denacionalizacije.

Privrednici "ugasili" svetlo premijeru
Premijer Srbije našao se danas u nesvakidašnjoj situaciji i na trenutak je ostao u mraku zajedno sa oko 200 učesnika konferencije, rekavši da se nada da privrednici neće da ga otmu, pa da ga ucenjuju dok ne ispuni njihove uslove.
Tokom rasprave na Okruglom stolu neko je, verovatno nehotice, ugasio svetlo u sali, ali se poremijer brzo snašao i našalio na taj račun, što su učesnici propratili aplauzom.
- Privlačenje investicija i reindustrijalizacija moraju biti centralni prioritet, a to znači i nove tehnologije, efikasan menadžment i novu korporativnu kulturu. Krajnji cilj ekonomske politike mora biti povećanje standarda građana i održiv privredni razvoj - rekao je Dačić.
Kako je precizirao, svetska kriza je razotkrila da dosadašnji model rasta i razvoja nije održiv, i da se mora menjati kako bi Srbija izbegla sudbinu visokozadužene zemlje, što znači da u budućnosti unutrašnja tražnja neće moći da bude važnija od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Sa Dinkićem o komorskom sistemu
- Vlada Srbije nema nameru da uništi privredne komore, ali mora da se razgovara o načinu finansiranja i funkcionisanja tih organizacija - rekao je Dačić i ocenio da komorski sistem u Srbiji treba zadržati jer postoji svuda u svetu i najavio razgovore o rešavanju
tog problema.
Dačić je kazao da SPS ni pre četiri godine nije bila za usvajanje Zakona o privrednim komorama. On je rekao da je ministru finansija i privrede Srbije Mlađanu Dinkiću predložio sam se zakažu konsultacije da bi se našlo rešenje za postojeću situaciju.
- Razgovori bi trebalo da omoguće da se nađe najbolje rešenje koje
bi uvažavalo različite poglede po pitanju novog zakona - kazao je Dačić.
- Potpuno sam otvoren za svaki predlog koji bi išao na ruku otklanjanju disproporcija i problema u našoj ekonomiji - zaključio je Dačić, objasnivši da će država učiniti sve da u privredi pomogne u uslovima krize tako što će pomoći u stvaranju povoljnog ambijenta i kreiranju pravila jednakih za sve.
Na skupu, kojem je prisustvovali više od 150 privrednika i predstavnika komorskog sistema i privrednih asocijacija, privrednici su pitali premijera da li će uskoro moći da računaju na bolji poslovni ambijent, da se na vreme izmiruju međusobne obaveze.
Na skupu je rečeno da je čak, prema nezvaničnim podacima, oko 52 odsto privrede posluje u "sivoj zoni", tako da bi snižavanje na 10 odsto, eliminisalo deficit republičkog budžeta i dalo doprinos borbi protiv korupcije.
Bilo je reči i o stanju u građevini, gde je prema oceni nekih učesnika, država kao jedini investitor postala konkurencija na tržištu nekretnina, što nije dobro.
Član Nacionalnog saveta za oporavak privrede Mahmut Bušatlija predložio je da se premijeru preda okvirni plan za razvoj građevinarstva, koji obuhvata zakonodavstvo i mere ad ona postane konkurentna u zemlji i inostranstvu.
Kada je reč o industriji, učesnici su ukazali da na izgradnji infrastrukture treba angažovati najmanje 50 do 60 odsto domaće industrije, zato što je ona izgubila tržište, a 90.-tih godina prošlog veka je bila projektovana tako da je jedna trećina bila radila za srpsko, jedna trećina za jugoslovensko, a jedna trećina za svetsko tržište.
Kada je reč o poljoprivredi na sednici je sugerisano da se razvija prateća industrija, kao što je proizvodnja sistema za navodnjavanje.

Janković: Ekonomija otvorena za saradnju s Dačićem
Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković rekao je da je polje ekonomije potpuno otvoreno za saradnju sa premijerom Dačićem i njegovim kabinetom i ukazao da ekonomska politika za 2013. godinu treba da bude egzaktna, da se brine za oko 216.000 preduzeća u Republici.
Janković je Dačiću poručio da ekonomska politika za 2013. godinu treba da bude egzaktna, koja treba da se brine za oko 216.000 preduzeća u Republici.
- Premijer u svom timu ima i Mančester junajted i Liverpul i Juventus - rekao je Janković, aludirajući na privrednike od kojih su neki ekonomski jaki a neki manje jaki, ocenjujući da privredi treba dobra infrastruktura, kao što su putevi i železnice.
Janković je primetio da nikad nismo imali manje sigurnosti u budućnost komorskog sistema u 2013. godini, povodom stupanja na snagu novog zakona o komorama od 1. januara 2013. godine.