Vesti
Društvo i ekonomija
Carine idu na pola ili nulu, a cene?
26.12.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Carine idu na pola ili nulu, a cene?
Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da zbog smanjenja ili ukidanja carina na neke proizvode iz EU od 1.1.2013. očekuje pad cena u Srbiji. Mogli bi biti jeftiniji automobili, televizori, šporeti, kozmetika...
"U 2013. godini se ukida carina na belu tehniku, frižidere, šporete,mašine za sušenje veša... i po toj logici, s obzirom na to da će carine biti ravne nuli, pojačaće se konkurencija na domaćem tržištu i logično je očekivati da ćemo imati smanjenje cena u maloprodajnim objektima", rekao je Ljajić za televiziju Pink.
Ljajić je objasnio da je uredba vlade o ukidanju carina na pojedine poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU doneta radi poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Upitan kako će te mere uticati na domaće proizvođače, Ljajić je rekao da država mora pronaći način da pomogne domaću prehrambenu i poljoprivrednu industriju.
"Fazna primena Sporazuma imala je za cilj da pripremi našu industriju da izdrži konkurenciju koja će biti nemilosrdna posle 2014. godine", rekao je Ljajić a prenosi Beta.
Najviše vajde mogli bi da imaju građani koji bi kupili evropske automobile. Dizelaši, od 1.500 do 3.000 kubika, kao i benzinci, od 1.000 do 1.500 kubika, uvoziće se bez carine. Nešti slabiji benzinci do 1.000 i dizelaši, do 1.500 kubika, cariniće se sa 2,5 odsto, piše Kamatica.com.
Uvoznici tvrde da ukidanje i smanjenje carina neće značajno uticati na cene. Računica pokazuje da za automobil od 10.000 evra, ušteda bi mogla da bude najviše 300 evra ali, kako kažu dileri, "s obzirom na to da su uvoznici mahom snizili svoje marže na minimum, male su šanse da će potrošači osetiti ukidanje carine od 2,5 odsto".
Sledeća godina nije loša ni za nabavku kućnih aparata. U cenu televizora prilikom uvoza uračunavaće se tri, umesto dosadašnjih šest odsto carine.
Radio za kola sa CD plejerom neće uopšte imati carinu. Baš kao ni frižideri, koji su tokom ove godine, imali dva odsto nameta. Bez carine će biti i električni šporeti, koji su se dosada uvozili sa troškom od tri odsto.
Kozmetički proizvodi će se, od naredne godine, cariniti sa tri odsto, umesto šest odsto. Tu spadaju karmini, senke, preparati za brijanje, kupanje, toaletne vode i parfemi. Šamponi i paste za zube biće oslobođeni naknade. Uvoz keramičkih pločica koštaće četiri, umesto osam odsto, piše Kamatica.com.