Vesti
Društvo i ekonomija
U 2013. godini jeftinija hrana iz EU, teže u penziju, lakše do kredita...
03.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
U 2013. godini jeftinija hrana iz EU, teže u penziju, lakše do kredita...
U 2013. godine građani mogu da očekuju niže cene hrane koja se uvoze iz Evropske unije, a imaće i mogućnost da se više zaduže u bankama, jer se ukidaju postojeći limiti za pozajmice. Porez na imovinu ostaje nepromenjen, ali se povećava granica za odlazak u starosnu penziju.
Porez na imovinu ostaje nepromenjen, ali se povećava granica za odlazak u starosnu penziju.

Povraćaj PDV na opremu za bebe
Zbog stupanja na snagu izmena Zakona o PDV-u roditelji od 1. januara imaju pravo da im država, kroz povraćaj PDV-a, vrati deo novca za kupljenu hranu i opremu za bebe. Za proizvode kupljene do navršene prve godine deteta predviđen je povraćaj do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine života u iznosu do 30.000 dinara. Pravo na ovu olakšicu imaju roditelji, odnosno staratelji čiji ukupan neto prihod ne premašuje 80.000 mesečno, a vrednost imovine ne prelazi 23,4 miliona dinara. Vraćanje novca od PDV-a predviđeno je za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

Rata kredita i u visini plate
Ukidanjem dosadašnjih limita zaduženja građana u odnosu na zarade građani će moći da se zaduže u iznosu koji im sama banka odredi. U praksi to znači da banka može da dozvoli da mesečna rata bude jednaka plati. Banke će moći fleksibilnije da određuju rizik kredita, uvažavajući pritom različitost klijenata u pogledu imovinskog stanja, visine redovnih prihoda.

Jeftinija čokolada i kućni aparati iz EU
Zbog primene Prelaznog trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom veliki broj proizvoda iz EU uvoziće se bez carina, ili će one biti smanjene. Na osnovu toga mogu se očekivati niže cene prehrambenih proizvoda poput čokolada, testenina, sladoleda, kečapa, viskija i vermuta, veš-mašina, frižidera, šporeta, šampona, paste za zube, obuće, kao i raznih alata i mašina, pod uslovom da su proizvedeni, a ne samo prepakovani u nekoj od zemalja EU. Automobili sa dizel motorom od 1.500 kubika do 3.000 kubika i sa benzinskim od 1.000 do 1.500 kubika uvoziće se bez carina, ali to najverovatnije neće uticati da ova vozila pojeftine, jer uvoznici tvrde da nisu korigovali cene ni kad je PDV povećan sa 18 na 20 odsto.

Počinje unakrsna kontrola imovine
Građani čija ukupna imovina u zemlji i inostranstvu premašuje vrednost od 35 miliona dinara dužni su da od 15. januara do 31. marta podnesu prijavu Poreskoj upravi. Ako neko ima imovinu veću od oporezovanih prihoda, na tu razliku će platiti porez od 20 odsto. Pored imovine u Srbiji koja će se prva proveravati, srpski bogataši dužni su da prijave i sve što poseduju u inostranstvu.

Pomera se granica za odlazak u penziju
Od 1. januara starosna granica za odlazak u penziju pomerena je za četiri meseca, pa će žene odlaziti u penziju sa najmanje 53 godine i četiri meseca, a muškarci sa 54 godine. Pored toga, ženama će za penzionisanje u 2013. biti potrebno 35 godina i četiri meseca staža, dok će za muškarce ostati granica od 40 godina. Osnovni uslov za odlazak u starosnu penziju se ne menja, a to je za muškarce 65 godina života i 15 godina staža, a za žene 60 godina i 15 godina staža.