Vesti
Društvo i ekonomija
Biće nafte iz Smedereva
05.01.2013. 14:00
Izvor: Mondo
Biće nafte iz Smedereva
Skupština grada Smedereva posle više od šest sati zasedanja prihvatila je predlog o izdavanju u zakup građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije i predlog o vansudskom poravnanju.
Za izdavanje zemlje u zakup kompaniji Komiko oil od 70 odbornika glasalo je 56, a za predlog o vansudskom poravnanju 54 odbornika.
Na zemljištu koje dobija u zakup na 99 godina kompanija namerava da izgradi rafineriju.
"Današnji dan je dan pobede razuma grada Smedereva i kompanije Komiko oil. Radujemo se sporazumu o poravnanju, koem smo težili od prvog dana podnošenja tužbe. Komiko oil će uplatiti zemlju sa zateznom kamatom do 4. februara kako je predviđeno", rekao je agenciji Beta zamenik direktora kompanije Radomir Radivojević.
Komiko oil je najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći Smederevu.
Smederevo je 25. aprila 2012. godine, posle tri i po godine pregovora, potpisalo ugovor s Komiko oilom o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije.
Pošto kompanija nije do 26. juna 2012. godine uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva javno vpravobranilaštvo je najpre poslalo opomenu koja je zakupcu dala još osam dana, a 10. jula podnelo tužbu Privrednom sudu Požarevac o raskidu ugovora.
Krivicu za odlaganje dogovora potpisnici ugovora prebacivali su jedni na druge.
Komiko oil je osnovan u decembru 2007. godine kao srpska ćerka-firma američko-holandskog konzorcijuma "Komiko oversiz" iz Amsterdama.
Konzorcijum čine firme "Brajan Marej", "Bejzik ekipment" i "Globalgas enerdži grup".
"Brajan Marej" je investicioni fond sa sedištem u Njujorku, "Bejzik ekipment" bavi se proizvodnjom opreme i postrojenja za rafinerije, "Globalgas" poseduje bušotine nafte u Nigeriji i bivšim sovjetskim
republikama.