Vesti
Društvo i ekonomija
Šta je sve poskupelo na pijaci
06.01.2013. 14:00
Izvor: mondo.rs
Šta je sve poskupelo na pijaci
Niske temperature, sneg i otežan transport uticali su na smanjen obim ponude sezonskog povrća u decembru, što je uticalo na porast cene paprike, paradajza, brokolija, tikvica, krastavca, karfiola, zelene salate i patlidžana.
Zadovoljavajuća je bila ponuda krompira, crnog luka i kupusa, dok je zbog sušnog leta u Srbiji i u okruženju smanjen obim ponude pasulja, kako belih tako i šarenih i žutih sorti ove omiljene namirnice na našim trpezama.
Prosečna je takođe bila ponuda šargarepe, praziluka peršuna, paškanata i celera tokom čitavog meseca.
Paprika je, što se kvantaša tiče, proteklog meseca mogla jedino da se kupi na kvantašu u Beogradu, a cena je u zavisnosti od sorte varirala od 200 dinara do 220 dinara po kilogramu (din/kg).
Dominantna cena ove povrtarske kulture je na zelenim pijacama iznosila najčešće 350 din/kg. Slabija je bila takođe i ponuda paradajza što se odrazilo i na cenu ovog proizvoda.
Na kvantašu u Beogradu je dominirala cena od 170 din/kg, dok je dominantna cena na zelenim pijacama iznosila 200 din/kg, što je duplo viša cena u odnosu na novembar.
Ponuda krastavca bila je slabija nego prethodnog meseca i on je mahom bio iz uvoza.
Veleprodajna cena na kvantašu u Beogradu bila je 200 din/kg, dok je u maloprodaji dominirao iznos od 300 din/kg.
Prosečna ponuda i zadovoljavajuća prodaja kupusa u decembru, kao i prethodnog meseca, a prodajna cena ove povrtarske kulture varirala je od 17 do 30 din/kg na kvantašima i 40 din/kg na zelenim pijacama.
Najčešća prodajna cena crnog luka bila je na kvantašima od 30 do 40 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominantna iznosila 50 din/kg kao i u novembru.
Prodajna cena belog luka kretala se od 200 din/kg do 500 din/kg, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).
Ponuda i prodaja krompira bili su na prošlomesecnom nivou. U veleprodaji je varirao iznos od 40 do 50 din/kg, a dominantna maloprodajna cena iznosila je 60 din/kg.
Tikvice su se na kvantašima mogle pazariti po ceni od 140 do 150 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 200 din/kg.