Vesti
Društvo i ekonomija
Obradović: U EPS - u neće biti otpuštanja
07.01.2013. 14:00
Izvor: mondo.rs
Obradović: U EPS - u neće biti otpuštanja
Elektroprivreda Srbije najavila je da ove godine neće otpuštati radnike već da će biti i novih radnih mesta, ali će cena struje morati da raste.
U EPS-u, koji se, prema rečima direktora Aleksandra Obradovića, transformiše u skladu s pravilima Evropske unije, najavljene su i velike promene u organizaciji.
U sastavu EPS-a sada je pet distribucionih komanija - Elektrovojvodina, EDB, Centar, Jugoistok i Elektrosrbija, podsetio je Obradović za B92 i naglasio da je novim Zakonom o elektroenergetici Srbije propisano da bi ovih pet kompanija trebalo da se transformiše u dve, i to u Operatera distributivnog sistema koji će se baviti samo fizičkim održavanjem mreže i Javnog snabdevača - kompanije koji će snabdevati tarifne kupce.
Komentarišući pritužbe da Vojvodina ostaje bez novca, Obradović je rekao da smatra da osnivanje jedne firme nije "beogradizacija".
"Sedište te kompanije bi moglo da bude u nekom od naših gradova - Novom Sadu... Nišu", rekao je Obradović navodeći da nije isključeno da to bude i Novi Sad, ali da konačna odluka zavisi od Vlade Srbije.
Odlučeno je i da 60.000 radnika ne strahuje za posao, a moglo bi da ih bude i više jer će, prema rečima Obradovića, u novim kompanijama biti zaposleni novi ljudi.
Otpuštanja neće biti, ali štednja je u EPS-u obaveza, a jedini izlaz je poskupljenje struje ili novi dugovi, rekao je on.
"Mi smo imali problem - čak krajem prošle godine smo imali i mogućnost bankrota, na sreću se to nije desilo, ali dugoročno gledano EPS ne može da izdrži ovu cenu električne energije", istakao je Obradović.
Direktor EPS-a je izrazio nadu da neće biti potrebe za novim zaduživanjem. "Za sada nismo tražili ta zaduživanja i mislim da ćemo realnijom cenom električne energije i sa ovim promenama uspeti da ne otežavamo situaciju našoj državi", rekao je on.
Što se tiče ranijih najava za istrage u EPS-u, Obradović je kazao da se razmenuju informacije sa radnom grupom Ministarstva energetike.
"Razmenjujemo informacije, ali trenutno ne postoji nijedan konkretan slučaj za koji ja znam da je privukao pažnju drugih državnih organa. Informacije se razmenjuju i dali smo sve što nam je ministarstvo tražilo", naveo je Obradović.
On je dodao da u 2013. godini neće biti "istorijskih novih projekata" u energetici, ali da će postojeći kapaciteti biti obnovljeni.