Vesti
Društvo i ekonomija
Telekom ne ide na prodaju
10.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Telekom ne ide na prodaju
Prodaja Telekoma nije bila tema razgovora sa vladom, odnosno većinskim vlasnikom, u ovih nekoliko meseci koliko sam vršilac dužnosti direktora Telekoma Srbija, izjavio je Predrag Ćulibrk, dodajući da je jedina tema trenutno kako uvećati vrednost kompanije i poboljšati poslovanje u uslovima sve oštrije borbe sa konkurencijom.
Za predstavnike Vlade Srbije kao većinskog vlasnika i rukovodstvo kompanije jedina tema trenutno je podizanje vrednosti kompanije, rekao je on za Telekomov portal Mondo, dodajući da je njegov stav i dalje da državna kompanija može
uspešno da se bori sa konkurencijom i da privatizacija Telekoma nije nužna za dugoročni opstanak.
Međutim, ova kompanija je upravo pod državnim jarmom u prvih šest meseci prošle godine zabeležila pad profita od čak 90 odsto, prenosi Politika. Vlada se još zvanično ne izjašnjava o rezultatima poslovanja i planovima za Telekom, ali Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede ranije nije ni krio da bi rado prodao ovu kompaniju ukoliko bi se postigla cena od najmanje 2,5 milijarde evra.
Dinkić je u skupštini jednom prilikom izjavio i da je potrebno da se ispita kako je došlo do umanjenja profita Telekoma od 90 procenata. I dok liberalni ekonomisti vide u takvim rezultatima poslovanja potvrdu svog stava da naša država nije i ne može da bude dobar gazda i da Telekom treba što pre da dobije privatnog vlasnika, drugi baš zbog situacije u kojoj se „Telekom” sada nalazi smatraju da ga ne treba prodavati niti stavljati na berzu, jer će sigurno manje vredeti.
Treba, ipak, biti pošten pa reći i to da je „Telekom” i dalje u plusu. Istina, drastično manjem nego pre, ali plus je plus. Ćulibrk je rekao da su prvu polovinu godine
završili sa jedva 1,5 milijardi dinara profita, uz „pad određenih finansijskih performansi”.
"To je dovelo do toga da smo u septembru, kada sam došao na čelo kompanije, morali da vidimo da li postoji prostor da se nešto popravi do kraja godine. Telekom je ogroman sistem koji ima svoju veliku inerciju i visoki rezultati ne mogu
da se očekuju na kratak period, već posle godinu, dve, rekao je on za „Mondo”.
Važno je, međutim, istaći da pravi izazovi za Telekom tek dolaze. Od ovog meseca počinje isplata kredita kojim je otkupljeno 20 odsto vlasništva od grčkog OTE, a ukupna pozajmica iznosi 470 miliona evra.
Konkurencija je, osim toga, sve oštrija. SBB je pokrenuo fiksnu telefoniju, a 2011. godine se prvi put dogodilo da je Telenor ostvario veći prihod u mobilnoj telefoniji od MTS koji je u sastavu Telekoma. Podaci za 2012. još se čekaju.