Vesti
Društvo i ekonomija
Kravčenko: Isplata dividendi na leto
15.01.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Kravčenko: Isplata dividendi na leto
Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko najavio je danas da će u julu ili avgustu prvi put biti isplaćene dividende građanima koji imaju akcije te kompanije.
"Korporativna praksa je da se Upravni odbor sastaje početkom maja povodom godišnjih rezultata, a u junu je Skupština akcionara koja finalno odlučuje o veličini dividende. Ukoliko odluče, isplata će biti u julu, avgustu", rekao je Kravčenko za Radio televiziju Srbije.
On je podsetio da je u prošloj godini NIS preradio 2,3 milona tona sirove nafte i najavio da je za ovu godinu planirano 3,4 miliona tona, što je povećanje od 50 odsto.
Napominjući da za ovu godinu NIS planira izvoz u vrednosti do 400 milona evra, Kravčenko je dodao da će to zavisiti od cena derivata na tržištu koje će kompanija prodati.
Kravčenko je istakao da NIS sve više izvozi, pre svega u Bugarsku, Rumuniju i Bosnu i Hercegovinu, ali da se analiziraju i neke druge zemlje, precizirajući da je u toku analiza tržišta Hrvatske, Mađarske, kao i da se čeka finalno rešenje Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Direktor NIS-a je rekao da će ove godine gorivo u regionu pojeftiniti za jedan do dva dinara, te da je to sada maksimum koji kompanija može učiniti, i da se od 2016. godine, nakon sledeće faze modernizacije rafinerije, mogu očekivati dalji koraci u tom pravcu.