Vesti
Društvo i ekonomija
Nove cevi za transport goriva
16.01.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Nove cevi za transport goriva
U Srbiji je u planu izgradnja sistema produktovoda, vrednih 40 miliona evra, kojim bi se jeftinije transportovali naftni derivati iz Rafinerije Pančevo.
Oni će biti namenjeni za domaće potrebe, ali i za izvoz, rečeno je danas na konferenciji "Simens dani nafte i gasa".
Planira se izgradnja produktovoda Pančevo-Temišvar, ali i povezivanje Rafinerije Pančevo sa Smederevom tim cevima, najavio je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.
On je istakao da postoji mogućnost da se gradi i produktovod od Beograda do Niša, kako bi srpska naftna industrija bila konkurentna na Kosovu i Metohiji, Makedoniji, severu Grčke i u Bugarskoj.
Time bi se rešili logistički problemi u transportu naftnih derivata i olakšao bi se izvoz goriva iz pančevačke rafinerije, koja će povećati obim proizvodnje derivata, zbog završetka modernizacije rafinerije, precizirao je Stanojević.
On je podsetio da je NIS u modernizaciju Rafinerije Pančevo uložio 550 miliona evra i da je u planu novi investicioni ciklus u tu rafineriju, od oko 200 miliona evra, istakavši da NIS radi na unapređenju svoje maloprodajne mreže u Srbiji, ali i na širenju mreže benzinskih pumpi u BIH, Rumuniji, Bugarskoj.
Ističući da su istraživanja nafte i gasa u Srbiji na minimumu, nasuprot povećanju proizvodnje i eksploatacije domaće nafte, on je najavio da se očekuje povećanje istraživanja u Vojvodini, ali i južno od Save i Dunava.
NIS trenutno pokazuje veću aktivnost u istraživanjima u okruženju, jer radi na dva istraživačka bloka u Rumuniji i Mađarskoj i u istočnom delu Republike Srpske,kazao je Stanojević i dodao da se ne očekuju neki spektakularni uspesi u otkriću nafte u regionu, pa ni od NIS-ovih istraživanja, a jedino se može očekivati povećanje proizvodnje gasa.
Proizvodnja nafte u Srbiji je prvi put u istoriji premašila proizvodnju u Hrvatskoj, rekao je pomoćnik ministra energetike i dodao da je potrošnja derivata u našoj zemlji približno ista potrošnji u Bugarskoj ili Hrvatskoj, koja ima upola manje stanovnika od Srbije.
On je najavio da će Zakon o robnim rezervama biti usvojen u februaru, što će omogućiti ulaganja od 180 miliona evra u izgradnju novih i modernizaciju postojećih skladišta nafte, sa ciljem povećanja rezervi nafte za strateške potrebe Srbije.
Sve zemlje u regionu, uključujucći i Rumuniju, koja ima najviše rezervi, zavisne su od uvoza nafte i gasa, ukazao je on i naglasio da je za Srbiju važno da ima više pravaca iz kojim dobija energente.