Vesti
Društvo i ekonomija
Vojvodina traži izvorni predugovor sa šeikom
18.01.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Vojvodina traži izvorni predugovor sa šeikom
Vlada Vojvodine zatražila je od Vlade Srbije da joj hitno dostavi izvorni tekst predugovora o prodaji poljoprivrednih kombinata sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštio je danas Biro za odnose sa javnošću.
Kako se navodi, Vlada Vojvodine je zatražila i informaciju o načinu utvrđivanja cene poljoprivrednog zemljišta, cene zakupa, procentu učešća u godišnjem prinosu, ceni objekata i opreme, obima I lokacije ulaganja, statusu zaposlenih i raspodeli sredstava koja će se ostvariti na osnovu postignute cene.
Vlada Vojvodine je formirala radnu grupu koja će analizirati sve elemente predugovora - pravnu osnovanost i ekonomske efekte, uz posebnu analizu zaštite interesa poljoprivrednih preduzeća i zaposlenih, poljoprivrednika, lokalnih samouprava i institucija pokrajinske administracije.
Radnu grupu čine eksperti stručnog Saveta za poljoprivredu Vojvodine, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu I Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
Analiza radne grupe će biti osnov za donošenje zaključaka Vlade Vojvodine i Odbora za poljoprivredu Skupštine Vojvodine.
Inicijativu za analizu predugovora i preispitivanje njegovih efekata I posledica, Vladi Vojvodine su uputili udruženje poljoprivrednih proizvođača Klub 100P plus, Asocijacija Vojvodina Agrar i druga poljoprivredna udruženja.
Oni su ukazali da u pregovore nisu bile uključene Skupština i Vlada Vojvodine, iako su predmet pregovora i zaključenog predugovora bila preduzeća i obradivo zemljište koje je pretežno u toj pokrajini.
Vojvođanski zemljoradnici i udruženja su ukazali na nezakonitosti navedenih postupaka, kao i na to da je u Srbiji zabranjena prodaja zemljišta strancima i da se zemljište može izdati u zakup samo putem tendera.
Ministarstvo finansija i privrede Srbije je objavilo predugovor na svom sajtu (www.mfp.gov.rs).
Njime je predviđeno osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu.
Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.
Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati, biti ponuđeno "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne kompaniji Al Dahra.
Istaknuto je da jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. juli", u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB.
Predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz saglasnost Vlade Srbije, a konačni ugovor trebalo bi da stupi na snagu nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.