Vesti
Društvo i ekonomija
Legalizacija za 100 evra od marta
20.01.2013. 14:00
Izvor: Blic
Legalizacija za 100 evra od marta
Vlasnici nelegalnih kuća već od marta konačno će moći da upišu svoje nekretnine u katastar nepokretnosti i tako za svega 100 evra, koliko će koštati upis prava vlasništva, konačno legalizuju svoju imovinu. Iako je ministar građevine Velimir Ilić ovu mogućnost najavljivao već nekoliko puta, sada je kako je rekao to već izvesno.
Svima onima koji do sada nisu legalizovali svoje kuće, stanove i poslovne objekte čekanje će se, po svemu sudeći, isplatiti jer će ih prijava imovine već od marta koštati znatno manje nego do sada.
U proseku u Srbiji je za legalizaciju kuće od oko 100 kvadrata bilo potrebno platiti oko 1.500 evra, a sada će sve to, kako ministar Velimir Ilić tvrdi, koštati samo 100 evra. U Srbiji ima 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata, a svega 700.000 vlasnika je do sada podnelo zahtev za legalizaciju.
- Predlog Zakona koji će omogućiti upis nelegalnih objekata u katastar Vlada Srbije bi trebalo da usvoji najkasnije za petnaestak dana, zatim će po ubrzanoj proceduri biti usvojen u Skupštini i odmah će stupiti na snagu - najavio je ministar Ilić.
Ovde, ipak, treba napomenuti, da je Ilić od preuzimanja funkcije ministra već tri puta najavljivao početak jeftine legalizacije, ali se to do sada ipak nije desilo.
Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, kaže da je sprovođenje legalizacije stambenih objekata od koristi kako za građane koji će to moći da urade po prihvatljivoj ceni tako i za državu koja će ubuduće naplaćivati porez i na te objekte.
- To jeste možda nepravedno prema onima koji su platili sve dažbine prema državi, ali se ta priča jednom mora preseći - ističe Rodić i napominje da za objekte izgrađene u komercijalne svrhe vlasnici moraju platiti veće naknade.
Novi zakon predviđa potpuno besplatno dobijanje građevinske dozvole. Uvedena je još jedna novina. Naime, svi troškovi do upotrebne dozvole izmirivaće se sukcesivno u odnosu na to dokle je proces stigao, a ne na početku kao sada.
Osim toga, građani će obaveze opštinama i gradovima plaćati samo za izgrađenu infrastrukturu koju koriste, a ne za onu koja ne postoji.

Najveći problem u Beogradu
Kako će tačno izgledati cela procedura još nikom nije do kraja jasno. Milan Vuković, sekretar za urbanizam grada Beograda koji u odnosu na celu Srbiju ima i najveći problem sa divljom gradnjom, za “Blic” kaže da je to problem za državu i da on mora jednom biti rešen.
- Kada se donese zakon, videćemo u kojoj meri i u kom procentu će se rešavati problemi legalizacije, kako će izgledati tačno procedure i koliko će pojedinci biti zainteresovani za to - kaže Vuković.