Vesti
Društvo i ekonomija
Bajatović podržava sporazum sa UAE
21.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Bajatović podržava sporazum sa UAE
Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) zadužen za ekonomska pitanja Dušan Bajatović podržao je sporazum Srbije sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), istakavši da je reč o jednom od najzačajnijih sporazuma za Srbiju u poslednjih nekoliko godina.
Bajatović je Tanjugu rekao da je posebno značajno to što će Emirati u Srbiju uloži 300 miliona evra, od čega će čak 150 miliona biti uloženo u sisteme za navodnjavanje, što će značajno doprineti razvoju srpske poljoprivrede.
Bajatović je kazao da je navodnjavanje Srbiji neophodno, posebno zbog klimatskih promena.
On očekuje da će investicija Al Dahre podstaći srpski izvoz, godinu dana nakon što je suša nanela štetu od oko 1,5 milijardi evra.
Bajatović smatra da će uspešnost ovog projekta “otvoriti vrata” novim investicijama, kao i da Srbija postaje značajno finansijsko tržište za kapital arapskog sveta, pa bismo samim tim mogli računati i na nova ulaganja.
On je podsetio da je saradnja nekadašnje Jugoslavije, a samim tim i Srbije, bila veoma uspešna i obostrano korisna i da nema nijednog razloga da se srpski proizvodi i usluge ne vrate na ta tržišta.
"Ugovorom sa Al Dahrom, na čijem je čelu šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, srpski budžet će imati priliv od oko 100 miliona evra", kazao je Bajatović koji je i direktor "Srbijagasa".
Kompanija Al Dahra će, prema sporazumu koji je potpisao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, postati većinski vlasnik osam ovdašnjih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i gazdinstvo "8. jul", pri čemu će država Srbija u tim kombinatima zadržati svojinski udeo od 20 odsto, dok će arapska kompanija posedovati 80 odsto.