Vesti
Društvo i ekonomija
Bankrotiralo brodogradilište Begej
23.01.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Bankrotiralo brodogradilište Begej
Privredni sud u Zrenajninu doneo je rešenje o proglašenju bankrota zrenjaninskog brodogradilišta, nekada jednog od najvećih uvoznika i izvoznika u srednjem Banatu.
Ta odluka doneta je jer su Vojvođanska banka i Begej holding, kao poverioci koji imaju 71 odsto od ukupnih potrazivanja, glasali za otvaranje bankrota.
Radnici su se tome usprotivili, tvrdeći da dugovi brodogradilišta Begej prema poveriocima nisu realni i da postoje mogućnosti da proizvodnja bude obnovljena.
Posle odluke o bankrotu uslediće procena vrednosti potraživanja, a zatim i prodaja imovine, kako bi poverioci bili namireni.
Privredni sud je u decembra 2012. godine doneo rešenje o otvaranju stečaja na predlog vlasnika zrenjaninskog brodogradilišta, holandske kompanija Merkurijus internešnel.
Pre toga vođen je postupak likvidacije, ali budući da nije bilo dovoljno sredstava za namirenje likvidacionih poverilaca, predloženo je uvođenje stečajnog postupka, a sam dužnik je u tu svrhu uplatio i avans.
Vlasnik Begeja je prošle godine tvrdeći da su to preduzeće zadesili brojni poslovni problemi, jer u Evropi više nije bilo potražnje za tankerima koji su građeni u Zrenjaninu, najpre odlučio da stalno zaposlene uputi na prinudni odmor, a radnicima na određeno vreme uručio otkaze.
U međuvremenu, svi su ostali bez posla, ali su radnici u nekoliko navrata organizovali proteste ispred fabričke kapije zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, ali i da se preispita i ukine rešenje Trgovinskog suda u Zrenjaninu od aprila 2003. godine kojim je holandskoj firmi upisano vlasništvo nad 96,41 odsto akcija Begeja.
Radnici su zahtevali i da se preispitaju sve krivične prijave koje su podneli radi poništenja privatizacije koja, po njihovom mišljenju, nije urađena po zakonu.