Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada razmatra da „Jat“ bude lou-kost kompanija
24.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Vlada razmatra da „Jat“ bude lou-kost kompanija
Vlada Srbije bi, kako saznaje “Blic”, početkom februara trebalo da razmatra kratkoročne mere za oporavak nacionalnog avio-prevoznika. Prema tvrdnjama izvora našeg lista, radna grupa za analizu stanja i pripremu predloga mera za stabilizaciju i oporavak “Jat ervejza” ovih dana privodi kraju predlog kako kratkoročnih mera, tako i dugoročne strategije koja bi trebalo da konačno reši pitanje sudbine ove kompanije.
- Mere koje će radna grupa uskoro ponuditi Vladi odnose se na to - treba li „Jat“ i dalje da bude nacionalni avio-prevoznik ili lou-kost kompanija - tvrdi izvor “Blica” koji radi na izradi navedenog dokumenta. - Takođe, jasnije će se odrediti i u odnosu na to šta je zapravo ono što realno ova kompanija profitabilno može da radi; da li je isplativo razmišljati i dalje o interkontinentalnim letovima ili će se orijentisati na tržište u okruženju.
Naravno, kratkoročno, Vlada se mora opredeliti i prema rokovima u kojima će „Jat ervejz“ napustiti visak zaposlenih. Prema nezvaničnim procenama, avio-kompanija ne bi trebalo da ima više od 600 zaposlenih. Trenutno ih, da podsetimo, ima oko 1.300.
- U okviru kratkoročnih mera Radna grupa predložiće i hitnu nabavku određenog broja aviona na lizing - tvrdi izvor “Blica”. - Tip aviona koji će biti iznajmljeni zavisiće, naravno, od opredeljenja Vlade da li će „Jat“ leteti ka svim dosadašnjim relacijama ili će se opredeliti za one rentabilne.
Zasad, kako nam je potvrđeno, Radna grupa za analizu stanja i pripremu mera za stabilizaciju “Jata” ne namerava da angažuje konsultantske kuće koje bi dale svoje viđenje budućih koraka vezanih za nacionalnog avio-prevoznika.
- Prethodnih godina angažovani su brojni strani konsultanti u želji da se problem „Jata“ konačno reši - tvrdi izvor “Blica”. - Njihov posao se uglavnom svodio na analizu podataka koje su dobijali iz ove kompanije, pa su nam danas uglavnom neupotrebljivi.