Vesti
Društvo i ekonomija
Radna grupa obećava: Jat "rešen" do marta
28.01.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Radna grupa obećava: Jat "rešen" do marta
Iz Radne grupe za rešavanje sudbine Jata kažu da će do kraja februara predložiti Vladi najbolje rešenje za reorganizaciju srpske nacionalne aviokompanije.
Kako je najavio član Radne grupe i pomoćnik za vazdušni saobraćaj ministra saobraćaja, Milutin Popović, Radna grupa će naredni sastanak održati 31. januara i tom prilikom biće reči o floti srpskog avioprevoznika, Jatovom predlogu poslovanja za ovu godinu, predlozima Ministarstva saobraćaja i drugim pitanjima, rekao je Popović Tanjugu.
"Intenziviraćemo sastanke radne grupe, koje će se sastajati svake sedmice, a ako treba i češće, kako bi što pre vladi predložili kvalitetna rešenja", istakao je Popović.
Jat ervejz će, prema njegovim rečima, svakako biti reorganizovan tako da bude lider na našem tržištu, sa odgovarajućim brojem zaposlenih i da može da se nosi sa konkurencijom.
Popović je naglasio da će Jat biti reorganizovan tako da bude atraktivan potencijalnim strateškim partnerima i da bi onda moglo da se razmišlja i o eventualnom partnerstvu i aranžmanu sa nekom stranom kompanijom, ali isto tako i za Jat Tehniku, izdvojenu firmu koja servisira Jatove avione.
Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj je kazao da nisu tačne informacije pojedinih medijia da se razmišlja o tome da Jat postane nisko-tarifna aviokompanija.
"Jat nikako ne može da bude lou-kost prevoznik, jer je Jat srpska nacionalna aviokompanija, koja želi da bude dominantna na tržištu", istakao je Popović.
On je dodao da ima puno otvorenih pitanja i da će javnost uskoro biti upoznata sa predlozima Radne grupe.
Samostalni sindikat pilota upozorio je nedavno da se Radna grupa koja bi trebalo da rešava gorući problem Jat ervejza, nije sastala više od mesec dana.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je prošle sedmice, prilikom posete britanske firme AJ Walter Aviation zainteresovane za Jat Tehniku, da država mora brzo da reguje u rešavanju sudbine domaćeg avioprevoznika, ističući da mnogo očekuje i od Jat Tehnike koja bi u budućnosti mogla da ostvaruje profit.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je ranije najavio da bi reorganizovani Jat mogao da funkcioniše već od marta, kao i da će dugovi te kompanije morati da se prenesu na državu.
Najavljeno je i da Jat ervejz u aprilu i maju dobije putem lizinga četiri "erbas A-319" aviona.