Vesti
Društvo i ekonomija
Ekonomisti: Slede poskupljenja i pad kupovne moći
29.01.2013. 12:00
Izvor: Blic
Ekonomisti: Slede poskupljenja i pad kupovne moći
U narednom periodu očekuju nas nova poskupljenja i pad kupovne moći potrošaca, ocenili su stručnjaci .
Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida ističe da je realna vrednost prosečne potrošačke korpe daleko veća od statističke koja je u novembru prošle godine iznosila bezmalo 64.000 dinara.
Prema istraživanju CEPS-a, još u sepetembru prošle godine prosečna potrošačka korpa iznosila je oko 110.000 dinara, tvrdi Vida.
Prema njenim rečima, sa 64.000 dinara ne mogu da se zadovolje ni neke najosnovnije potrebe prosečnog tročlanog domaćinstva, dok troškovi života "frapantno rastu iz dana u dan".
Vida je ukazala da nas u februaru, kako su najavili trgovci, proizvođači i dobavljači, očekuju poskupljenja nekih vrsta mesa, mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, slatkiša, vina, uvoznih sredstava za ličnu i kućnu higijenu, ali se ne zna u kom procentu.
- To će se svakako negativno odraziti na kupovnu moć i standard potrošača - naglasila je predsednica CEPS-a.
Prosečna potrošačka korpa u Srbiji u novembru 2012. iznosila je, inače, 63.907,89 dinara, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.
Za pokriće Prosečne potrošačke korpe u novembru prošle godine bilo je potrebno 1,51 prosečnih zarada, koja je u tom mesecu iznosila 42.395 dinara.
U strukturi Prosečne potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odlazilo je 40,85 odsto vrednosti te korpe, a na troškove stanovanja, vode i struje 18,48 procenata.
Kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne potrošačke korpe u novembru 2012. godine bila je veća u odnosu na oktobar, zahvaljujući povećanju vrednosti te korpe i rastu prosečne neto zarade.
U novembru, statistički gledano, jeste došlo do nekog povećanja kupovne moći građana, jer su vraćene cene ulja, šećera i mesa, koje su u oktobru porasle, a prosečne zarade su bile veće, ali to je samo prolaznog karaktera, ocenio je ekonomski analitičar Saša Đogović, u izjavi Tanjugu.
U decembru su cene hrane pale za 1,5 odsto, a s obzirom da su tada isplaćivani razni dodaci na zarade, u vidu godišnjih nagrada, statistika će još samo za taj mesec iskazivati rast standarda, nakon čega će uslediti oštar pad, predočio je Đogović.
Prema njegovim rečima, u januaru će prosečne zarade, kao i uvek biti znatno manje nego u decembru, što će usloviti pad stadarda, koji će se nastaviti i narednih pet do šest meseci, jer će sigurno doći do povećanja cena, koje će biti posledica najavljenog poskupljenja gasa, struje i uvećanja akciza.
Đogović je rekao da se naš standard nalazi u "žabokrečini", koju će moći da zatalasa tek reindustrijalizacija zemlje i stvaranje dovoljno kvalitetnih proizvoda za izvoz.
Takva promena podrazumeva dolazak odgovarajućih investitora, kaže Đogović, uz napomenu da je neki pomak po tom pitanju već najavljen, ali da se kupovna moć ne može popraviti preko noći.