Vesti
Društvo i ekonomija
Bačević: Kanal Dunav-Morava-Vardar neće zadužiti Srbiju
29.01.2013. 20:00
Izvor: Blic
Bačević: Kanal Dunav-Morava-Vardar neće zadužiti Srbiju
Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je danas da kanal Dunav-Morava-Vardar neće zadužiti Srbiju.
"Obaveza Srbije je izrada Prostornog plana posebne namene do granice sa Makedonijom, a obaveza druge strane je da nam prenese svoja iskustva besplatno", rekao je ona za televiziju B92.
Bačević je u Kini potpisao Protokol o razumevanju za studiju opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta "Kanala Morava". Na pitanje kolika će biti cena finalnog projekta i da li ostaje pri proceni od 10 do 12 milijardi dolara za deo kroz Srbiju, on je rekao da bi cena zavisila od toga za šta kanal sve bude korišćen.
"Može prokopavanjem kanala da namena tog plovnog puta bude brodarenje, plovljenje borodovima, a možemo da definišemo prostornim planom izgradnju irigacionih sistema, hidroelektrana, kargo centara, bescarinskih zona, skladišnih prostora, luka i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja koji direktno utiču na iznos na koji vi ciljate", rekao je Bačević.
Na pitanje kako će doći do tih para, srpski ministar rudarstva je rekao da nijedna jedina reč u razgovorima sa Kinezima, niti u Vladi Srbije nije izgovorena a da se tiče novca.
"O tome će se razgovarati tek kada se razrade sve varijante ovako velikog projekta. Ovaj projekat ne zadužuje državu Srbiju niti će da je zadužuje", rekao je on. Bačević je rekao da je dobio zvanični poziv makedonskog ministra nadležnog za tu vrstu poslova i dodao da je makedonska javnost upoznata sa namerama koje ima Srbija.
"Naravno da ima i Grčka. Oficijelni razgovori nisu vodjeni ali to ne znači da se neće pokrenuti u najskorije vreme", rekao je on.
Na pitanje da li razmišlja da se povuče iz vlade ukoliko taj projekat ne bude realizovan, Bačević je rekao da njegovo mesto u vladi ne zavisi od toga.
"Do kraja jula ove godine, mi ćemo imati uradjen prostorni plan posebne namene sa svim onim što mi želimo da sprovedemo. Pitanje je trenutka kad ćemo ga sprovesti. Moje mesto u Vladi meni mnogo manje znači nego što se vama čini. Ne zavisi od toga da li ću uspeti ili neću uspeti. Ovo je test za Vladu Republike Srbije", rekao je Bačević.