Vesti
Društvo i ekonomija
Od danas poskupljuje gas za domaćinstva
01.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Od danas poskupljuje gas za domaćinstva
Domaćinstva koja se greju na gas od danas će za kubni metar ovog energenta plaćati 44,4 dinara bez PDV-a, što je 8,6 odsto više nego u januaru.
Toliko poskupljenje gasa za javno snabdevanje je Agencija za energetiku odobrila 31 distributeru gasa, dok će za kupce priključene na distributivni sistem cena od 1. februara biti veća 9,5 odsto.
Za domaćinstva priključena na mrežu “Srbijagasa” gas od 1. februara poskupljuje 9,3 odsto i koštaće 41,32 dinara za metar kubni. To javno preduzeće od 15. januara već obračunava 9,9 odsto više cene gasa industrijskim potrošačima i distributerima.
Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa” najavio je da će, posle zaključivanja godišnjeg ugovora između “Srbijagasa” i “Gasproma” cena ruskog gasa za Srbiju u 2013. iznositi 370 dolara za hiljadu kubnih metara ili blizu 120 dolara manje nego u 2012.
Bajatović je rekao i da je “Gasprom banka” spremna da počne razgovore sa “Srbijagasom” o prodaji 25 odsto vlasništva u preduzeću “Jugorosgas”. O otkupu udela Bajatović bi trebalo da razgovara sa predstavnicima “Gasproma” tokom sledeće posete Moskvi, sa ciljem da se povrati partnerski odnos srpske i ruske strane u “Jugorosgasu”, koji posreduje u nabavci gasa iz Rusije za srpsko tržište.
Sadašnji većinski vlasnik tog preduzeća je ruski “Gasprom” sa udelom od 50 odsto, “Srbijagas” ima 25 odsto kapitala, a bečki “Central ME Energy & Gas” 25 odsto.