Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada daje pozajmicu pirotskom "Tigru"
03.02.2013. 14:00
Izvor: mondo.rs
Vlada daje pozajmicu pirotskom "Tigru"
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas prilikom posete kombinatu "Tigar" u Pirotu da će Vlada Srbije sledeće nedelje obezbediti kratkoročnu pozajmicu vrednu 200 miliona dinara.
Sredstva će biti odobrena da bi firma isplatila dve zaostale zarade i doprinose i da radnici mogu da overe zdravstvene knjižice.
"Mi ćemo takođe obezbediti odgovarajuću garanciju Fonda za razvoj u iznosu od 15 miliona evra kako bi se izvršio reprogram kompletnih dugova 'Tigra', obezbedila sredstva za obrtni kapital i kako bi porudžbine koje 'Tigar' ima u izobilju mogle da se realizuju u punoj meri što bi omogućilo fabrici da izađe iz finansijskih problema koji je prate od prošle godine", rekao je Dinkić posle sastanka sa rukovodstom fabrike, opštine Pirot i sindikata.
On je dodao da "Tigar" može računati i na kredit Evropske investicone banke u vrednosti od četiri miliona evra.
"Bitno je da skupe kredite banaka koje 'Tigar' ima zamenimo povoljnim pozajmicama banaka sa određenim grejs periodom, kako bi ove godine ta sredstva mogla biti uložena u kupovinu repro materijala i povećanje rasta izvoza. Očekujemo da će ove godine izvoz 'Tigra' iznositi oko 65 miliona evra",rekao je Dinkić, dodajući da Vlada pomaže preduzeću kome je teško.
Dinkić je rekao da je insistirao na zajedničkom sastanku sa poslovodstvom i sindikatima i da se iz teškoca "ne može izaći parcijalnim merama već samo konsenzusom".
"Obaveešten sam da je generalna direktorka podnela ostavku. Shvatam to kao njen moralni čin i očekujem da će uskoro biti izabran novi direktor koji će nastaviti da vodi kompaniju putevima uspeha", izjavio je Dinkić.