Vesti
Društvo i ekonomija
Raskinut ugovor sa Komikom
05.02.2013. 20:00
Izvor: Akter
Raskinut ugovor sa Komikom
Kompanija "Komiko oil" nije uplatila na račun grada Smedereva novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, pa je ugovor sa tom kompanijom od danas raskinut
"Nema više nikakvog prolongiranja", rekla je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović na konferenciji za novinare, istakavši da je Smederevo otvoreno za ozbiljne investitore, a da je kompanija "Komiko" bila neozbiljan investitor.
Prema njenim rečima 113 hektara zemljišta na kome je trebalo da bude građena rafinerija od danas je u vlaništvu grada Smedereva i slobodno za nove investitore. Kako je objasnila gradonačelnica od Vlade Srbije će se zatražiti izmena plana za posebne namene za to zemljište kako bi bilo otvoreno i za druge investicije, a ne samo za rafineriju.
Predstavnici Smedereva i američko-holandskog konzorcijuma "Komiko oil" potpisali su u martu prošle godine ugovor o izdavanju zakupa 113 hektara zemljišta na 99 godina, gde je trebalo da bude građena rafinerija. Rok za uplatu 652 miliona dinara bio je 60 dana, a kako "Komiko" nije poštovao kupoprodajni ugovor i izmirio predviđene obaveze grad Smederevo je tužio taj konzorcijum.
U decembru prošle godine smederevska skupština i kompanija "Komiko oil" postigli su sudsko poravnanje prema kojem se taj američko-holandski konzorcijum obavezao da do 4. februara uplati novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije ili će u protivnom ugovor biti raskinut.
Rafinerija nafte najavljena je kao investicija vredna 250 miliona dolara, a trebalo je da tu nađe posao najmanje 500 radnika. Rok za izgradnju rafinerije bio je tri godine.