Vesti
Društvo i ekonomija
Ješić: Podržavam nove investicije u poljoprivredu
06.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Ješić: Podržavam nove investicije u poljoprivredu
Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da podržava nameru države da se Razvojnom fondu Abu Dabija podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u poljoprivredu.
"Kapitalne investicije su najvažnije za poljoprivredu i ne postoji ni jedan razlog da se ne podrže sve kapitalne investicije", rekao je Ješić Tanjugu.
Ta investicija se, kako je rekao, tiče vodoprivrede i podizanja broja hektara zemlje za navodnjavanje, što će državi doneti direktan prihod, a korist će imati i poljoprivredni prizvođači i prerađivačka industrija.
"Jedino što mogu da kažem, jeste da je to put da se investira i dalje u poljoprivredu i ukoliko je to namera, pre svega, ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i ja je podržavam", dodao je Ješić.
Dinkić i ministar poljoprivrede Goran Knežević dogovorili su se danas sa predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija da Vlada Srbije podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, koji bi bio razmatran već u martu.
Uz taj kredit, značajno bi se povećala proizvodnja u povrtarstvu, voćarstvu i ratarstvu u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede posle sastanka na kome su Dinkić i Knežević razgovarali sa direktorom Razvojnog fonda Mohamedom Saifom Al Suvaidijem i menadžerom projekta Rašedom Al Kabijem.
Po Dinkićevim rečima, kredit bi bio korišćen za dve namene, a prva je čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i izgradnja nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva - kako bi poljoprivrednici mogli da koriste i jeftinije izvore energije za pokretanje motora koji se koriste za navodnjavanje i odvodnjavanje.
"Druga kreditna linija bila bi namenjena samim poljoprivrednicima, kako individualnim, tako i kompanijama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. To bi bili dugoročni krediti za kupovinu opreme i mehanizacije, na 10 godina sa počekom od tri godine i vrlo niskom kamatnom stopom", istakao je Dinkić.
On je naglasio da je u planu da se radovi za navodnjavanje izvrše na teritoriji cele Srbije, i da će krediti biti namenjeni svim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.
Direktor fonda Al Suvaidi istakao je da je današnja poseta rezultat niza uspešnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije.
"Danas smo razgovarali o finansiranju nekoliko projekata, a usredsredili smo se na projekte u poljoprivredi. Počinjemo saradnju sa zajmom poljoprivrednicima za kupovinu opreme za navodnjavanje i mehanizaciju. Ovo je samo prvi korak jedne odlične, dugotrajne saradnje", rekao je on.