Vesti
Društvo i ekonomija
Dobavljači Fiata stigli u Kragujevac
06.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dobavljači Fiata stigli u Kragujevac
Američka kompanija Džonson kontrolz otvorila je danas u Kragujevcu novu fabriku za proizvodnju automobilskih sedišta
Ista kompanija je otvorila i zajedničku fabriku sa kompanijom Manjeti Mareli koja proizvodi komponente za enterijer automobila.
Obe novootvorene fabrike, koje zajedno zapošljavaju 300 ljudi, rade kao dobavljači kompanije Fiat automobili Srbija, za model Fiat 500L, a počele su s proizvodnjom u julu prošle godine.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio na ceremoniji otvaranja da će glavni pokretač privrednog rasta Srbije u ovoj godini biti upravo automobilska industrija.
Prema njegovim rečima, od kompanije Fiat automobili Srbija (FIS) i njegovih dobavljača u 2013. se očekuje dve milijarde evra prihoda od izvoza.
Dinkić je naveo da će u ovoj godini srpski izvoz porasti za 25 odsto, a jedna petina izvoza zemlje ići će iz Kragujevca, od Fiata i njegovih dobavljača.
"Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji, ali prvi signali oporavka videli su se već u decembru, kada je porasla industrijska proizvodnja, i to pre svega zahvaljujući vištestrukom rastu u automobilskoj industriji", kazao je Dinkić.
On je najavio da će vlada nastojati da privuče još kompanija u domaću automobilsku industriju, dodajući da i dalje vlada veliko interesovanje za ulaganja u Srbiju.
Svečanom otvaranju fabrika prisustvovali su i predstavnici ambasada SAD i Italije, Grada Kragujevca, kompanije Džonson kontrolz i Fiata.
Ambasador SAD u Srbiji, Majk Kirbi, istakao je da je posvećenost vlade da privuče strane investicije veoma značajna za Srbiju, i da se na primeru ove dve fabrike vidi šta strani investitori mogu da učine za srpsku privredu.
Ambasador Italije u Srbiji, Armando Varikio, naglasio je da veruje u velike potencijale Srbije i da kompanije odlučuju da investiraju u ovu zemlju upravo zbog uverenja da ona pruža brojne mogućnosti za poslovanje.
Direktor FAS-a, Antonio Ćezare Ferara, ukazao je da svi dobavljači te kompanije u Srbiji zajedno zapošljavaju više od 1.200 ljudi, kao i da se 67 odsto autokomponenti za potrebe fabrike proizvodi u Srbiji.
Fabrika Džonson kontrolz automotive je grinfild investicija u parku dobavljača Grošnica, koja za FAS proizvodi sedišta. Investicija je vredna 7,8 miliona evra, a u fabrici je otvoreno 155 novih radnih mesta.
Druga fabrika - JCMM je zajedničko ulaganje Džonson kontrolza i kompanije Manjeti Mareli. U njoj će se proizvoditi instrument table, podne konzole, vratne oplate i zadnja krila. Projekat je realizovan u okviru nekadašnje fabrike Zastava. Investicija je vredna 15 miliona evra, a posao je dobilo 145 novih radnika.
Američki gigant Džonson kontrolz, koji pokriva 30 odsto svetske proizvodnje automobilskih enterijera, i ima više od 50 fabrika širom sveta, jedan je od četiri glavna kooperanta FAS-a.