Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: EPS neće dobiti finansijsku pomoć
07.02.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić: EPS neće dobiti finansijsku pomoć
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da u budžetu za ovu godinu nikakva sredstva nisu planirana za EPS, niti će ih biti, niti je to toj kompaniji potrebno.
Dinkić je u izjavi novinarima istakao da država EPS-u može samo da da indirektnu moralnu podršku, ali da je sve u njihovim rukama.
EPS treba prvo da pomogne sam sebi, jer ima mogućnost da iz sopstvenih rezervi i sopstvenim aktivnostima na restrukturiranju bude stabilna kompanija, rekao je ministar.
- Država neće dati garancije nijednom javnom preduzeću za kredite, osim ako oni nisu razvojni ili ako nije u pitanju neka nova investicija, a za tekuća poslovanja svako javno preduzeće mora da nađe unutrašnje rezerve i da napravi unutrašnje reforme - rekao je Dinkić.

Država pruža podršku razvoju IT industrije
Dinkić je danas izjavio da će država će kroz program podrške industriji informacionih tehnologija (IT) omogućiti kompanijama poreske olakšice, bespovratna sredstva za početnike, prilagoditi obrazovni sistem potrebama tog sektora i pružiti podršku izvoznicima.
Današnja javna rasprava o državnom programu podrške IT industriji okupila je predstavnike oko 50 kompanija iz tog sektora, a Dinkić je najavio da je cilj da u narednih nekoliko nedelja bude napravljena konačna verzija tog programa.
Pošto je predstavio program podrške predstavnicima IT kompanija u Srbiji, Dinkić je najavio da bi u martu trebalo da se krene u izmene zakona potrebne da bi program podrške tom sektoru zaživeo, kao i da bi se olakšalo poslovanje preko interneta.
Kako je precizirao, konkretne mere za podršku podrazumevaju bespovratna sredstva za nove kompanije, ako postoji investitor spreman da uloži u proizvod, država bi učestvovala do polovine sredstava, a maksimalno do 25.000 evra po projektu.
Takođe, u prvoj polovini godine biće donet niz poreskih olakšica za IT industriju u vidu poreskih kredita za istraživanje i razvoj, i oslobađanja plaćanja jedne trećine poreza na zarade, odnosno oslobađanje od poreza na zdravstvo i nezaposlenost, rekao je Dinkić.
Planiraju se i promene u obrazovnom sistemu, tako što će, imajući u vidu da nema nezaposlenih inženjera IT tehnologija i elektronike, država podržati povećanje upisnih kvota u srednjim školama i prirodnim i tehničkim fakultetima, pomoći fakultetima da prošire kapacitete i povezati privredu sa visokim školstvom, dodao je on.
Dinkić je najavio i podršku izvoznicima u IT-u, kroz poseban sistem osiguranja tako da bi mogli da što više svojih proizvoda i usluga prodaju na svetskom tržištu.