Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada bez dogovora sa Erbasom
09.02.2013. 14:00
Izvor: Blic
Vlada bez dogovora sa Erbasom
Vlada još nije odgovorila na ponudu „Erbasa“ za kupovinu četiri njihova aviona, iako je memorandum o razumevanju članovima radne grupe za „Jat“, kako je potvrđeno „Blicu“, dostavljen još u decembru prošle godine.
Vlada Srbije još nije formirala ni tim koji će voditi pregovore sa „Erbasom“ niti je pripremljena platforma sa zadacima koje bi srpski pregovarači trebalo da ostvare u tim razgovorima. Biznis plan za 2013.
Vlada Srbije trebalo bi da usvoji najkasnije za dve nedelje. Time bi zeleno svetlo dobila i da iznajmi šest aviona koji bi već u junu ove godine postali deo redovne flote srpskog avio-prevoznika.
Ono što se, međutim, još ne zna jeste da li će se u istom paketu potpisati i revidirani ugovor iz 1998. godine sa „Erbasom“, kojim se predviđa kupovina četiri letelice A320 umesto prvobitno dogovorenih osam.
Naš sagovornik iz „Erbasa“ upozorava da će, ukoliko do kraja februara ne budu počeli ozbiljni pregovori, kakvi nisu vođeni 14 godina, isporuka aviona biti odložena minimum godinu dana, pa bi umesto 2015. godine stigli tek 2016.