Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija siromašna u bogatašima
11.02.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Srbija siromašna u bogatašima
Imovinu vredniju od 35 miliona dinara do sada je priznalo svega devet građana Srbije. Među njima je i novi direktor Poreske uprave Ivan Simič.
Rok za podnošenje informativne poreske prijave ističe sa poslednjim danom marta. Tada poreznici kreću u dugo najavljivanu unakrsnu kontrolu prihoda i imovine.
Šansu da sami prijave šta poseduju imućni građani Srbije imaju od 15. januara. U Poreskoj upravi Srbije veruju da su spremni za proveru.
"Unakrsna kontrola je samo jedan od oblika terenske kontrole, samo što se procenjuju građani", objašnjava Ivan Simič. "Procenjuje se kolika je vrednost imovine koju su stekli, a koliko su imali prijavljenih prihoda. Ako nemaju dokaza za tu razliku, plaćaju porez od 20 odsto. Ne treba tu neka posebna obuka. Radi se o uočljivim stvarima, velikim kućama, vrednoj imovini", kaže Simič.
Poreska policija tokom prošle godine je podnela 1.524 krivične prijave, protiv 2.198 osdoba koje su pokušale da izbegnu plaćanje poreza i to u ukupnom iznosu od 12,1 milijarde dinara. Otkriveno je i 3,5 milijardi dinara vredna protivpravno pribavljena korist.
"Poreska policija je otrkila i 50 "fantom" i "peračkih“ preduzeća", kaže Dejan Stojanović, zamenik direktora Poreske uprave. "To je osnovni način izbegavanja poreza i to poreza na dodatu vrednost. Podnete su zbog toga 42 krivične prijave, a iznos izbegnutog poreza je bio 1,69 milijardi dinara. Inspektori terenske kontrole su utvrdili javne prihode u ukupnom iznosu od 49 milijardi dinara", kaže Stojanović.
U terenskim kontrolama poreznici su u najvećem procentu otkrili neprijavljeni porez na dodatu vrednost, skoro 75 odsto. Porezi i doprinosi po odbitku čine 18,4 odsto naknadno otkrivenih javnih prihoda, prenose "Novosti".