Vesti
Društvo i ekonomija
Novi ruski motorni voz kreće iz Subotice
12.02.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Novi ruski motorni voz kreće iz Subotice
U železničkoj stanici Subotica danas će u redovan putnički saobraćaj biti pušten novi dizelmotorni voz ruske proizvodnje serije 711, najavile su Železnice Srbije.
Novi voz srpskih železnica u saobraćaj će pustiti generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, koji će tom prilikom, sa saradnicima, obići i subotički železnički čvor.
Novi dizelmotorni voz od sutra će biti uključen u redovan putnički saobraćaj u subotičkom železničkom čvoru i imaće pet polazaka dnevno.
Po dva puta dnevno novi voz će saobraćati između Subotice i Kanjiže, odnosno između Subotice i Horgoša, a jednom dnevno od Subotice, preko Horgoša do mađarskog grada Reske i nazad.
Taj voz će na ovim relacijama zameniti dotrajale šinobuse, koji našim prugama saobraćaju već decenijama.
Reč je o drugoj putničkoj garnituri, od ukupno 12 kupljenih vozova, koja će saobraćati u subotičkom železničkom čvoru. Prva garnitura od 28. decembra saobraća između Subotice i Sombora.
Železnice Srbije prvi put nakon pune tri decenije kupile su nove vozove, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke Eurofime od 43 miliona švajcarskih franaka.
Od ukupno kupljenih 12 dizel- motornih vozova ruske proizvodnje, serije 711, garnitura koja će sutra biti uključena u redovan putnički saobraćaj deseta je po redu koja je u funkciji, dok su preostale dve u fazi tehničkog prijema i administrativnih formalnosti.