Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić:Smanjenje troškova Jata
13.02.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dinkić:Smanjenje troškova Jata
Plan oporavka aviokompanije Jat ervejz predviđa smanjenje troškova poslovanja i modernizaciju flote kroz nabavku novih aviona na lizing, rekao je danas ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.
Zaključkom Vlade Srbije planiran je i socijalni program za smenjenje broja zaposlenih u Jatu, kazao je Dinkić novinarima na prvoj radionici Srpsko-italijanskog poslovnog saveta u Beogradu.
"Cilj programa za Jat je smanjenje gubitaka tog preduzeća i povećanje broja putnika", istakao je on.
Dodao je da će biti dovoljno novca za otpremnine svih radnika koji žele da odu iz Jata i da se taj novac nalazi na razdelu Ministarstva rada.
"Jat sa starim avionima nema svrhu postojanja. Velika novina je da će kompanija obnoviti flotu i to neće finansirati država već će avioni biti uzeti na dugoročni lizing", rekao je Dinkić.
Kako je naglasio, broj zaposlenih u Jatu će nakon reorganizacije biti primeren ekonomskoj snazi kompanije.
Vlada Srbije usvojila je juče kratkoročne mere za oporavak Jat ervejza, koje predviđaju otpremnine za deo zaposlenih, nabavku šest aviona na lizing i preispitivanje ugovora sa kompanijama Aerodrom
"Nikola Tesla", Jat tehnika i Ketering.
Nacionalni avioprevoznik je u planu za ovu godinu predvideo nabavku na lizing četiri velika aviona od Erbasa i dva manja aviona od ATR, izjavio je pomoćnik ministra saobraćaja Milutin Popović.
On je kazao da plan predviđa i izmenu odnosa sa Jat tehnikom, Aerodromom Nikola Tesla, keteringom...
Srbija planira, takođe, da aktivira ugovor sa Erbasom iz 1998. godine, ali da se umesto osam kupe četiri aviona, koji bi mogli da stignu u Srbiju tokom 2015.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je ranije izjavio Tanjugu da bi Jat uskoro mogao da dobije stateškog partnera - aviokompaniju Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
"To je jedna od varijanti za Jat, a ukoliko se to ne desi srpski avioprevoznik će svakako biti restrukturiran", rekao je Mrkonjić.
On je kazao da će, ako se "Jat ne uda", biti sproveden program za Jat, i da će kada se steknu uslovi biti uključena neka uspešna aviokompanija kao stateški partner.
Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovan je za Jat ervejz, i između dva preduzeća već je dogovorena razmena poslovnih podataka, rečeno je ranije Tanjugu u Jatu.
Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić je izjavio da se sa kompanijom Etihad razgovara o preuzimanju Jata, kao i da će pitanje srpskog avioprevoznika sasvim sigurno biti rešeno ove godine.