Vesti
Društvo i ekonomija
Otpis kamata na dugove za struju!
14.02.2013. 20:00
Izvor: Akter
Otpis kamata na dugove za struju!
Vlada Srbije usvojila je odluku o otpisu kamata na dugove za struju za građane i privrede, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović
Ona je rekla novinarima u Beogradu da je vlada juče usvojila tu odluku, i dodala da se očekuje da će je Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) tokom sledeće sedmce potvrditi, kako bi mogla da se sprovede u delo.
Kamate koje su se godinama gomilale biće otpisane. One su često veće od osnovnog duga, rekla je Mihajlović, i naglasila da će uslov za otpis tih kamata biti da dužnik napravi sa EPS-om dogovor o plaćanju osnovnog duga u ratama.
Istovremeno će potrošač biti u obavezi da redovno izmiruje tekuće obaveze za utrošenu električnu energiju. Ukoliko potrošači ne budu iskoristili sve navedene mogućnosti, EPS će moći da preduzme i krajnju meru - isključenja struje.
Mihajlović je navela da često i neka solventna preduzeća ne plaćaju redovno račune za elektroenergiju, što u buduće neće biti moguće.
Ministarka je dodala i da će Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) morati da sprovede odluke koje mu je naložila Vlada Srbije kao osnivač ili će država preduzeti sve zakonom predviđene mere.
Resorno ministarstvo je uputilo pismo poslovodstvu i predsedniku Upravnog odbora EPS-a da reše probleme u toj kompaniji, rekla je ministarka novinarima u Beogradu i dodala da očekuje da će sednica Upravnog odbora tog preduzeća biti uskoro održana.
Posao poslovodstva i Upravnog odbora EPS-a je da sprovedu korporativizaciju i reorganizaciju preduzća, jer je to u interesu građana Srbije, rekla je ona i ponovila da ako oni to ne urade država i ona kao ministar će iskoristiti sve zakonom predviđene mere da se ti problemi prevaziđu.
Odgovarajući na pitanje da li te mere znače i smenu predsednika i članova Upravnog odbora EPS-a, ona je istakla da se nada da neće biti nikakvih promena u rukovodstvu te kompanije, ali je naglasila da je sprovođenje odluka koje su od javnog interesa vaznije od bilo kog pojedinca.
Svi otpori protiv korporativizacije i reorganizacije EPS-a u su usmereni protiv interesa građana Srbije, naglasila je ministarka. Ona je istakla da korporativizacija EPS-a ne znači prodaju i privatizaciju tog javnog preduzeća koje je, kako je rekla, jedino dobro što nam je ostalo i dodala da korporativizacija znači promenu upravljačke strukture preduzeća i to mora da se sprovede.
Vlada Srbije trebalo bi sledeće nedelje da usvoji uredbu kojom će socijalno ugroženi građani imati pravo na besplatnu kvotu struje i gasa, najavila je ministarka Mihajlović.
Tekst te uredbe je usaglašen sa Ministarstvom finansija i očekuje se da će za pet do šest dana biti usvojena, kako bi konačno imali socijalne karte u energetici, rekla je Mihajlovićeva novinarima, posle Srpsko-italijanskog poslovnog saveta.
Ona je kazala da će biti potrebno oko 40 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije za finansiranje besplatne struje i gasa za socijalno ugrožene građane. Nema značajanih izmena u tekstu te uredbe koja je prethodno predložena, osim izmene koja se tiče gornjeg limita, odnosno koliko domaćnostva mogu da potroše besplatne struje i gasa, precizirala je ona i najavila da ako potrošač budu trošio više od dozvoljenog limita, neće potpadati pod kategoriju socijalno ugroženog potrošača i izgubiće socijalnu kartu.
Mihajlovićeva je kazala da će do rebalansa budžeta troškove te pomoći socijalno ugroženim potrošačima snositi Elektroprivreda Srbije, a nakon rebalansa, novac će EPS-u biti vraćen i posle toga će se nastaviti finansiranje te pomoći iz republičkog budžeta. Ona je dodala da Ministarstvo finansija u budžetu Srbije za 2013.godinu nije predvidelo sredstva za socijalne karte, iako je Ministarstvo energetike najavilo da će to sigurno uraditi u ovoj godini.
Prema predlogu te uredbe, računi za struju socijalno ugroženih domaćinstava biće umanjeni za iznos od 120 do 250 kilovat-časova mesečno, zavisno od broja članova domaćinstva. Energetski zaštićeni kupci koji koriste gas će imati niže račune za gas tokom grejne sezone za vrednost od 40 do 75 kubnih metara, u zavisnosti od broja članova porodice.