Vesti
Društvo i ekonomija
Aranžaman sa MMF-om garancija za investitore
22.02.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Aranžaman sa MMF-om garancija za investitore
Guverner Narodne banke Srbije uverena je da će nastavak pregovora u maju dovesti do obnavljanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, koji je Srbiji "potreban kao garancija da je zemlja sigurna za ulaganja."
"Uverena sam da će nastavak pregovora u maju dovesti do obnavljanja aranžmana sa MMF. Nama nije potreban novi finansijski aranžman, već aranžman iz predostrožnosti, koji će investitorima biti dodatna garancija da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje, sa održivom ekonomskom politikom i sposobna da u rokovima dospeća servisira svoje obaveze", rekla je guverner za današnje "Novosti".
Iznoseći najvažnije ciljeve NBS, Tabaković je rekla da očekuje da se do kraja godine inflacija vrati u granice cilja i stabilizuje na niskom nivou, čime će NBS na najbolji način pomoći privredi da povećava proizvodnu i investicionu aktivnost, a građanima da očuvaju kupovnu moć.
Ona podseća da je prvog radnog dana kada je došla na tu funkciju, NBS intervenisala na deviznom tržištu prodajom 14,9 miliona evra i ističe da je do danas centralna banka vratila tu sumu u devizne rezerve jer je samo "triput učestvovala na deviznom tržištu, i to kupujući devize, ukupno 15 miliona evra".
Da bi inflacija u 2013. dostigla planirani okvir od oko 4 odsto, plus-minus 1,5, neophodno je, prema rečima guvernerke, da država dosledno sprovede program fiskalne konsolidacije, koji je sama donela i da održi deficit u planiranom okviru, kao i da donese program mera agrarne politike, da bi se smanjila volatilnost cena hrane, koje su presudno uticale na stopu inflacije u prošloj godini.
"Ukoliko bi to izostalo, Narodna banka bi morala da srazmerno povećava restriktivnost monetarne politike, što bi negativno uticalo na ekonomsku aktivnost i zaposlenost", kazala je u intervjuu "Novostima" Jorgovanka Tabaković.
Tabaković je rekla da NBS vodi razgovore sa Vladom u želji da se, osim poskupljenja u ovoj godini, sačini i srednjoročna dinamika korekcija regulisanih cena i izrazila nadu da će takav plan uskoro biti sačinjen.
"Uspešnost ciljanja inflacije u velikoj meri zavisi od predvidivosti promena regulisanih cena koje, uz to, imaju i veliki značaj za standard stanovništva. Kada je reč o dinamici usklađivanja penzija i zarada u javnom sektoru, NBS očekuje da će Vlada ostvariti zacrtane ciljeve iz fiskalne strategije", kazala je ona.
Ona je istakla da će NBS i ubuduće sprovoditi režim rukovođeno plivajućeg kursa, koji je usklađen sa politikom ciljanja inflacije i s ciljem da se realna tražnja usklađuje sa ponudom deviza, uz što manje učešće NBS na deviznom tržištu i što manje trošenje deviznih rezervi.
Kad je reč o građanima koji imaju problema sa otplaćivanjem kredita u švajcarskim francima, guverner NBS je rekla da "ne treba podgrevati nerealna očekivanja, niti od Narodne banke tražiti rešenje u stilu nekog opšteg oprosta dugova, već ono koje će biti dugoročno održivo i za dužnike i za poverioce".
"Treba još malo vremena da bismo došli do najboljeg rešenja koje će odgovarati i građanima i bankama", rekla je ona.
Na pitanje da li bi građani od aprila, kada se očekuje pad inflacije, mogli da očekuju i pad kamata na kredite, Tabaković je odgovorila da "ništa ne biva preko noći", ali je istakla da će pad inflacije sigurno uticati i na smanjenje dinarskih kamata.
Govoreći o tome da li bi eventualni vanredni izbori ekonomski usporili Srbiju, Tabaković je rekla da će, "nezavisno od izbora, NBS uvek biti usmerena na ispunjenje svojih zakonom utvrđenih ciljeva, na očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti".
"I kada bi vanredni izbori bili raspisani, NBS nikada ne bi dozvolila da se vlast zadržava ili osvaja nastankom neke nove Agrobanke i na račun finansijske stabilnosti zemlje. To je moja odgovornost kao guvernera, i to mogu da obećam", rekla je ona.
Tabaković je takođe ocenila svoju saradnju s Vladom kao zaista dobru do sada i napominje da ona "potpuno samostalno, formalno i suštinski" obavlja posao guvernera.