Vesti
Društvo i ekonomija
"Aviogeneks" prva srpska lou kost kompanija
22.02.2013. 20:00
Izvor: Blic
"Aviogeneks" prva srpska lou kost kompanija
Tek što se u okviru plana oporavka posrnulog „Jat ervejza“ odustalo od toga da postane lou kost kompanija, država je za niskotarifnog avio prevoznika pronašla novog kandidata - „Aviogeneks“.
Ideja je, kako je to objasnio za “Blic” pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović, da stare “Jatove” avione preuzme „Aviogeneks“, koji bi radio kao čarter preduzeće ili neka vrsta loukostera.
- „Aviogeneksu“ mora da se pomogne. Ili to ili da se ugasi. I država o tome treba da donese odluku. Oni bi mogli sigurno da funkcionišu kao čarter prevoznik, ali će to biti moguće tek kad „Jat“ dobije šest novih aviona 2015. godine - kaže Popović.
Igor Salinger, saradnik međunarodnih specijalizovanih časopisa o avijaciji, za “Blic” kaže da ideja o lou kostu lepo zvuči, ali da je veliko pitanje koliko je to ostvarivo, pogotovu na prilično zasićenom domaćem tržištu kada je takav oblik avio-prevoza u pitanju.
- „Aviogeneks“ je još sedamdesetih radila kao čarter kompanija, koja je za potrebe “Jugotursa” prevozila putnike na domaće turističke destinacije. I danas oni rade po istom principu, ali samo sa jednim avionom. Zato je mnogo logičnije da nastave sa čarter saobraćajem, bilo samostalno bilo za potrebe „Jata“ koji je prethodnih letnjih sezona upravo zbog čarter saobraćaja naprezao svoje kapacitete više od maksimuma. Imaju ljude i imaju potrebne dozvole, što je najvažnije - kaže Salinger.
Nekadašnji direktor “Jata” Predrag Vujović kaže za “Blic” da država ako želi da spase „Aviogeneks“, ne treba da ga izdvaja već da ga ubaci u „Jat“.
- Pitam se ko će da angažuje letelice stare 26 godine. Sa starom flotom „Jata“ nemoguće je napraviti lou kost kompaniju jer one rade sa letelicama mlađim od 10 godina - kaže Vujović.