Vesti
Društvo i ekonomija
Sirotinja zakočila nove tarife za struju
23.02.2013. 14:00
Izvor: mondo.rs
Sirotinja zakočila nove tarife za struju
Novi tarifni sistem odložen dok Vlada nije donela Uredbu o energetski zaštićenim kupcima koja je doneta danas.
Agencija za energetiku Srbije (AERS) odložila je za danas najavljeno objavljivanje predloga novog tarifnog sistema za električnu energiju.
Kako se navodi u saopštenju, javna rasprava o novom tarifnom sistemu odložena je pošto uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju bi trebalo da usvoji Vlada Srbije, nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.
"Javne konsultacija o Metodologiji za određivanje cena električne energije za javno snabdevanje odlaže se dok se ne omogući odgovarajuće rešenje za taj deo potrošača električne energije", navodi se u saopštenju.
Nov tarifni sistem trebalo bi da donese promene u odnosu između više dnevne i niže noćne tarife, kao i u granici crvene tarife, odnosno broja potrošenih kilovata za koje će se naplaćivati najviša cena struje.
Prema navodima medija, predlog novog tarifnog sistema predviđao je da noćna niža tarifa u crvenoj zoni umesto dosadašnja četiri puta, bude jeftinija od dnevne tri puta.
Trebalo je da bude predloženo i da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 kilovat sati.
Prema važećem tarifnom sistemu za dvotarifna brojila, cena kilovata u zelenoj zoni (potrošnja do 350 kilovat sati mesečno) je pet dinara u višoj, a 1,25 dinara u nižoj, noćnoj tarifi.
Između 350 i 1.600 kilovat sati potrošnje (plava zona) jedan kilovat sat se naplaćuje 7,52 dinara u višoj i 1,88 dinara u nižoj tarifi, a u potrošnji iznad 1.600 kilovat sati mesečno (crvena zona) jedan kilovat sat košta 15,04 dinara u višoj, odnosno 3,76 dinara u nižoj tarifi.
Sve cene struje za domaćinstva su bez uračunatih 20 odsto poreza na dodatu vrednost (PDV).
Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajloviće najavila je danas da će socijano ugoroženi građani od 1. aprila ove godine imati pravo na ograničene količine besplatne struje i gasa.
"Konačno smo danas usvojili Uredbu o zaštićenom kupcu koja stupa na snagu 1. aprila, što se slaže sa onim što sam i rekla, da neće biti povećanja cene električne energije dok god država ne obezbedi
one koji su socijalno ugroženi", kazala je ona za agenciju Beta.
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela uredbu kojom se propisuju kriterijumi, način zaštite, uslovi, rokovi i postupak za utvrđivanje statusa energetski zaštićenog kupca.
Uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca je ukupan mesečni prihod do 12.900 dinara za domaćinstvo sa jednim članom, do 18.786 dinara za domaćinstvo sa dva i tri člana, do 24. 672 dinara za domaćinstvo sa četiri i pet članova i do 30.558 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.
Ova uredba je doneta s ciljem da se zaštite socijalno najugroženiji slojevi stanovništva i podstaknu reforme energetskog sektora u Srbiji.
Nezavisno od izmene tarifnog sistema, u Srbiji se očekuje i povećanje cene struje za oko 10 odsto.