Vesti
Društvo i ekonomija
Stručnjaci traže ostavke nadležnih: Ko će da odgovara zbog mleka
25.02.2013. 12:00
Izvor: Blic
Stručnjaci traže ostavke nadležnih: Ko će da odgovara zbog mleka
Ministri poljoprivrede, trgovine i zdravlja Goran Knežević, Rasim Ljajić i Slavica Đukić Dejanović snose podjednaku odgovornost za to što javnost nisu na vreme obavestili o zaraženom mleku - kaže za „Blic“ Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Ministar Knežević juče je nastavio da zbunjuje javnost rekavši da će narednih nedelju dana u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i neće biti sumnje da u njemu ima aflatoksina. Na ovaj način je, kako tvrdi njegov pokrajinski kolega Goran Ješić, konačno priznao da problem postoji.
Knežević, međutim, kako su nam pojasnili u Ministarstvu poljoprivrede, na ovaj način nije priznao da se na rafovima nalazi neispravno mleko, već je samo rekao da će biti u potpunosti rešen problem sa stočnom hranom ukoliko se analizama utvrdi da problem uopšte postoji. On je rekao da želi da se utvrdi da je domaća stočna hrana kvalitetna, posebno zbog toga što je uveren da iza cele priče stoje lobisti koji zagovaraju uvoz jeftinije stočnu hranu sa primesama GMO.

Bugarski: Mleko dajem svojoj deci
Sanja Bugarski, predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, rekla je juče da mleko može da se pije bez bojazni za zdravlje.
- I mi ga pijemo i dajemo našoj deci, ali odjednom smo se našli u noćnoj mori u kojoj se političari naslađuju našom mukom. Izgleda da je koncept da se pokolje ovo malo stoke i da je građani pojedu kroz paštete, a da onda pijemo zdravo mleko iz Nemačke i Austrije - poručila je ona.
Ješić, ipak, tvrdi za „Blic“ da je na ovaj način ministar priznao da problem postoji i vuče poreklo iz stočne hrane.
- Da su se malo ranije bavili stočnom hranom, do ovoga ne bi ni došlo. Tražio sam od Vlade Srbije pre neki dan da donesu uredbu kojom bi se prerađivači obavezali da otkupljuju mleko i dalje od svih proizvođača jer nisu oni krivi za problem - kaže Ješić.
Sanja Bugarski, koja se nalazi na čelu Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, rekla je da za ovakvu situaciju najveću krivicu snose Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Zavod za zaštitu bilja koji nije uradio ništa.
- Ne pomažu nam, nego samo znaju da nam šalju inspekcije da nas kažnjavaju, a instituti i službe dolaze sa fakturama u ruci - rekla je Sanja Bugarski.
Stručnjaci koji su se juče okupili na okruglom stolu posvećenom uticaju aflatoksina na zdravlje građana u Privrednoj komori Srbije složili su se da je sav problem u hrani za životinje, pre svega u kukuruzu.
Oni su napomenuli da je kukuruz dobrog kvaliteta izvezen iz Srbije, dok je onaj koji je lošeg kvaliteta ostao u zemlji.
Zaključak je da je mleko koje građani Srbije piju ispravno, a da i sa ovako uvećanim dozama aflatoksina ne postoji opasnost da njihovo zdravlje bude ugroženo.
- Niko ne spori da imamo problem, ali nema razloga za brigu. Da bi se pojavio neki zdravstveni problem, potrebno je da se u organizam unesu ogromne količine aflatoksina, što je u ovom slučaju nemoguće - rekla je Slavica Vučinić, načelnik nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja.
Ona je objasnila da se samo u slučaju prevelikog višegodišnjeg unosa alfatoksina može javiti karcinom jetre ili simptomi poput povraćanja, bolova u trbuhu, mentalnih poremećaja, a moguć je i smrtni ishod.
Na pitanje novinara zbog čega nas nadležne službe nisu obavestile da povećanih doza aflatoksina ima i u mlečnim proizvodima koji se prave od zaraženog mleka, Slađana Šobajić, profesorka Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, rekla je da je osnovni razlog taj što Srbija nema limite za dozvoljeno prisustvno aflatoksina u mlečnim proizvodima.
- Samim tim nema ni mehanizama za povlačenje tih proizvoda. To nije slučaj samo sa Srbijom, jer veoma mali broj zemalja ima te limite - zaključuje Šobajić.