Vesti
Društvo i ekonomija
Knežević: Smene zbog nečinjenja
05.03.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Knežević: Smene zbog nečinjenja
Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio da niko u tom ministarstvu nije učinio ništa protiv zakona i dodao da su smene usledile zbog "nečinjenja".
"Biće odgovorni oni što nisu na vreme preduzeli preventivne mere i što nismo na vreme upozoreni", rekao je ministar novinarima, nakon susreta s kolegama iz regiona.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će biti smenjena četvorica odgovornih iz Ministarstva poljoprivrede za "aferu mleko" i najavio da će od 15. marta s koalicionim partnerima razgovarati o rekonstrukciji vlade.
Knežević je danas izjavio da će Srbija za nekoliko dana vratiti standarde dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku na nivo koji će ponovo iznositi 0,05 mikrograma po kilogramu, objasnivši da je prošlonedeljna odluka o povećanju dozvoljenog nivoa aflatoksina na 0,5 bila iznuđena, kako bi se spasla mala gazdinstva i onih koji se bave proizvodnjom mleka.
Knežević je podsetio da je vlada preduzela neophodne mere za prevazilaženje trenutne situacije, u vidu raspodele zdravog kukuruza iz Robnih rezervi poljoprivrednicima i davanja određenih fiksatora za neutralizaciju aflatoksina u mleku.
On je napomenuo da će se u narednom periodu raditi na usklađivanju pravilnika o stočnoj hrani i o mleku, istakavši da su zbog njihovog nepodudaranja proizvođači došli u situaciju da stoka jede ispravnu hranu, a da sirovo mleko koje se proizvede ne zadovoljava propisane standarde.
Govoreći o analizi mleka koja se čeka iz Holandije, on je rekao da će mleko, čiji su uzorci poslati na analizu u Holandiju, biti uništeno ako se pokaže da ima veći sadržaj aflatoksina od 0,05 mikrograma po kilogramu.
On je kazao da će to transparentno biti saopšteno javnosti, podsetivši da je od 305 kontrolisanih uzoraka mleka 48 preventivno povučeno iz prometa, dok ne stignu rezultati iz Holandije. Prema rečima Kneževića, mleko koje je sada u prometu u Srbiji je potpuno zdravo i bezbedno za upotrebu.
S druge strane, "Blic" je objavio da su preliminarni rezultati analize mleka iz Holandije pokazali da je nivo aflatoksina ipak povišen u uzrokovanom mleku.
I "Dojče vele" je danas objavio da su nemački zvaničnici potvrdili da je zatrovani kukuruz stigao iz Srbije.
Ministri poljoprivrede i spoljne trgovine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije rekli su da je u njihovim zemljama dozvoljeni nivo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u skladu sa evropskim standardima, i istakli da se ta granica neće menjati.
Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina ponudio je Srbiji i drugim zemljama regiona hrvatsku laboratoriju za ispitivanje mleka da u njoj obave dodatne analize.
Jakovina je rekao da "garantuje da je hrvatsko mleko izuzetno visokog kvaliteta" i da je među kvalitetnijima u Evropi.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da u toj zemlji postoje tenzije povodom povećanog nivoa aflatoksina u mleku u Srbiji ali da se u BiH ne plaše od uvozam srpskog mleka.
"Ne plašimo se mleka i kukuruza iz Srbije", rekao je Šarović.
Ministri su se na sastanku na kojem su razgovarali o bezbednosti hrane u regionu dogovorili da se pojača kontrola stočne hrane i mleka i da se obezbede odgovarajući higijenski uslovi, kao i da unaprede komunikaciju stručnih službi.
Sledeći sastanak trebalo bi da bude održan za mesec dana u Sarajevu.