Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić predlaže prevremenu otplatu spoljnog duga
10.03.2013. 14:00
Izvor: Blic
Dinkić predlaže prevremenu otplatu spoljnog duga
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložiće Vladi da se izvrši prevremena otplata spoljnog duga Srbije u iznosu od 430 miliona dolara. "Ukoliko Vlada prihvati predlog ministra Dinkića, ovo razduživanje države bilo bi izvršeno već do kraja aprila", saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.
Kako se navodi, prevremena otplata skupih kredita iz prošlosti moguća je zahvaljujući značajnoj likvidnosti koja je obezbeđena u budžetu Republike Srbije u poslednjih nekoliko meseci.
"S obzirom na to da su mere fiskalne politike dale izuzetno dobre rezultate u obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem finansijskom tržištu, Ministarstvo finansija i privrede smatra da su se sada stekli uslovi za prevremenu otplatu skupih kredita iz prošlosti. Razduživanje države na ovakav način doneće uštede i u tekućim rashodima budžeta u ovoj i narednim godinama, s obzirom na to da će omogućiti manja izdvajanja za otplatu kamata", dodaje se u saopštenju.
Ministarstvo napominje da najnoviji podaci na nivou konsolidovanog računa budžeta pokazuju da je u januaru ostvaren suficit od 3,8 milijardi dinara. Konsolidovani prihodi budžeta u januaru iznosili su 116 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 112,2 milijardi dinara.
Konsolidovani račun budžeta obuhvata javne finansije čitave države, tj. stanje na računima republike, pokrajine, gradova i opština, penzionog fonda, fonda zdravstvenog osiguranja i fonda za osiguranje od nezaposlenosti.
Budžetski suficit u januaru ostvaren je, pre svega, zahvaljujući značajnom rastu prihoda od doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza na imovinu, a po osnovu primene zakona o uslovnoj poreskoj amnestiji. I u februaru je nastavljen trend rasta ovih prihoda, s obzirom na to da je u međuvremenu Vlada Srbije odlučila da se rok za ulazak u sistem uslovne poreske amnestije produži do kraja marta.
"Na osnovu ovakvih kretanja, a u skladu sa usvojenom fiskalnom strategijom, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložiće Vladi Srbije da se izvrši prevremena otplata dela spoljnog duga u iznosu od 430 miliona dolara", precizira se u saopštenju.