Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Ima para za penzije i plate
12.03.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Dinkić: Ima para za penzije i plate
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da ima novca za redovno isplaćivanje penzija, plata u javnom sektoru i svega ostalog što je u nadležnosti drzave, jer situacija u budžetu nikad nije bila stabilnija.
“Para za penzije ima i situacija u budžetu nikada nije bila stabilnija, obzirom da smo u januaru imali suficit na konsolidovanom računu budžeta i da smo poslednjih nekoliko meseci obezbedili likvidnost sve do jeseni”, rekao je Dinkić novosadskom "Dnevniku."
On je naglasio da zato “nemamo nikakvih problema da isplaćujemo sve potrebe, i penzije i plate u javnom sektoru, sve što je u nadležnosti države”.
Obrazlažući predlog o prevremenom vraćanju 430 miliona dolara ranijeg duga, Dinkić je istakao da je Srbija uspela da, u ovih šest-sedam meseci, značajno obori kamatne stope na inostranom tržištu za naše evro obveznice kao i na domaćem.
“Trenutno kada Srbija emituje hartije od vrednosti na domaćem tržištu kamatna stopa u dinarima je nešto iznad devet, a bila je 13-14 kada sam postao ministar finansija”, napomenuo je Dinkić.
On je dodao da je kamatna stopa na dolare na međunarodnom tržištu bila 7,45 a sada, na poslednjoj emisji evro obveznica “uspeli smo da je oborimo na 4,8”.
Dinkić je rekao da treba imati u vidu to da su neki krediti u prošlosti uzeti po znatno većim kamatama, 6,7 do sedam odsto i napomenuo da je ideja da sada, “pošto imamo dobru likvidnost u budžetu”, jedan deo sredstava iskoristimo da prevremeno otplatimo skupe kredite i time smanjimo tekuće troškove na ime otplata kamata.
“Ideja je, s obzirom da s jedne strane imamo dovoljno sredstava da finansiramo plate, penzije, potrebe države i budžetski deficit, da prevremeno otplatimo skupe kredite, jer sada možemo da nađemo jevtiniji novac”, zaključio je ministar Dinkić.