Vesti
Društvo i ekonomija
Kopaonik biznis forum: Srbija da izgradi nacionalni brend
15.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Kopaonik biznis forum: Srbija da izgradi nacionalni brend
Srbija ima veliki potencijal za privlačenje stranih investicija, posebno u turizmu, energetici i građevinarstvu, smatraju predstavnici grčkih kompanija koji su večeras na Kopaonik biznis forumu govorili o ulozi nacionalnog brendiranja u privlačenju stranih investicija.
Predsednik Helenskog poslovnog udruženja u Beogradu Filipos Karamanolis istakao je da je za svaku zemlju veoma važno da ima dobar imidž u svetu, ako želi da privuče veliki broj stranih investitora, a da je za Srbiju posebno značajno da izgadi nacionalni brend po kome će biti prepoznatljiva u svetu.
Velike kompanije prisutne u Srbiji, poput Fijata i Jure, najbolja su reklama za dolazak novih investitora i zato je važno da se zadovolje strani investitori koji su već prisutni u Srbiji, kazao je Karamanolis.
Po mišljenju izvršnog potpredsednika hotela Metropol u Beogradu Steliosa Koutsivitisa, Srbija ima mnoge komparativne prednosti za razvoj turizma, koji mnogim zemljama donosi mnogo prihoda.
Koutsivitis je istakao da je na globalnom nivou prihod u turizmu iznosio trilion dolara u prošloj godini i da turizam donosi najviše prihoda u 60 zemalja sveta.
On je rekao da Srbija ima odličan geografski položaj, stručne ljude i dobre menadžere, bogatu kulturu i tradiciju, niske poreske stope i jeftinu radnu snagu...
Srbija ne može da razvija turizam ako nema dobru ponudu luksuznih hotela, dodao je i naveo da je u kupovinu i renoviranje hotela Metropol Palas investirano 70 miliona evra, a otvoreno 150 radnih mesta.
Izvršni direktor građevinske kompanije Terna zadužen za poslovanje u inostranstvu Statis Natsis je rekao da se u Srbiji sve više razvija infrastruktura i da u toj oblasti ima puno mogućnosti za investiranje, ali i u oblasti energetike.
Srbija, po njegovim rečima, ima puno potencijala za razvijanje alternativnih vidova dobijanja energije, vetroparkovima, hidroelektranama, solarnim panelima, dobijanjem energije iz biomase i otpada.
U toj oblasti Srbija ima više mogućnosti nego zemlje u regionu, istakao je Natsis.
Terna gradi puteve, prugu, mostove, energetske objekte i drugo, a u Srbiji je angažovana na gradnju nekoliko deonica na Koridoru 10. Natsis je naveo da Terna angažuje srpska preduzeća kao podizvođače, jer rade veoma kvalitetno i da bi u budućnosti mogli da nastupe zajedno na tržištima severne Afrike i Bliskog istoka.
Predsednik Grčko-srpskog poslovnog saveta Simeon Comokos je rekao da je za privlačenje stranih investitora veoma važno da se u Srbiji završe započete reforme i da Srbija što pre postane član EU, jer svi investitori traže predvidljiv pravni i politički sistem.
On je napomenuo da svake godine u Grčkoj letuje oko 900.000 ljudi iz Srbije, a svega oko 30.000 Grka u Srbiji.