Vesti
Društvo i ekonomija
Proizvođači: Zdrav kukuruz uslov za niži nivo aflatoksina
18.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Proizvođači: Zdrav kukuruz uslov za niži nivo aflatoksina
Udruženje proizvođača mleka Srbije ocenilo je danas da vraćanje nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu neće biti moguće sve dok se za ishranu krava ne obezbedi potpuno zdrav kukuruz.
- Za sanaciju trenutnog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku sa standardima EU neophodnan je prelazni period od najmanje godinu dana, do nove berbe kukuruza - rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik UO tog udruženja Ljubiša Jovanović.
On je kazao da u udruženju, čiji članovi proizvode mleko sa procentom aflatoksina od 0,01 do 0,03 mikrograma po kilogramu, smatraju da svi proizvođačima u zemlji ipak ne mogu da obezbede kukuruz sa niskim procentom mikotoksina.
- Smatramo da je trenutan nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu usaglašen sa važećim pravilnikom o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i da je to održivo rešenje u trenutnoj situaciji - kazao je Jovanović, dodavši da u praksi postoji problem i sa distribucijom minerala zeolita koji država deli kao dodatak ishrani krava za neutralizaciju aflatoksina.
On je naglasio da potrošači moraju da budu svesni da je i nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu bezbedan, da važi u čitavom svetu, izuzev Evropske unije, gde je uveden kao necarinska barijera za uvoz mleka.
Jovanović je ponovio da je Srbija uvela niži, EU standard, nivoa aflatoksina 2011. bez stvaranja sistemskih preduslova za to, što se pre svega odnosi, kako je naveo, na nedostatak inspekcijskih službi, ali i laboratorija za kontrolu mleka.
Prema njegovim rečima, u poslednjih pet godina u Srbiji je "izvršena ozbiljna destrukcija u proizvodnji mesa i mleka", pre svega, kako je istakao, zbog izostanka formulisanja agrarne politike, nekontrolisanog rasta cena sirovina za poljoprivrednu proizvodnju, neodrživih uslova finansiranja.
Član Udruženja Vasa Džingurski kazao je da je "rezultat toga da smanjenje broja krava sa 645.000 grla 2006. na oko 300.000, od čega je samo polovina u kontrolisanim higijensko-tehničkim uslovima, sa obezbeđenim sistemom kontrole mleka, ishrane i odgoja stoke, koji omogućava kontinuiranu proizvodnju".
Džingurski je ocenio da je ovo "najteži trenutak za mlečno govedarstvo u istoriji Srbije" i da je "poslednji trenutak da država uradi nešto za spas te stočarske grane", koja je, kako je naglasio, "na korak do nestajanja".
Udruženje su osnovala 22 proizvođača mleka, a kasnije im se pridružilo još 50. Dnevno isporuče oko 400.000 litara mleka ekstra kvaliteta. Članovi udruženja gaje oko 40.000 goveda i imaju oko 6.000 zaposlenih.