Vesti
Društvo i ekonomija
Od 1. aprila kraj popusta za potrošače do 500 kwh
26.03.2013. 20:00
Izvor: Blic
Od 1. aprila kraj popusta za potrošače do 500 kwh
Domaćinstva koja troše do 500 kilovat-sati struje od aprila neće moći da računaju na popust od 15 odsto, koji im je tokom grejne sezone umanjivao račune za oko 500 dinara. S druge strane, na najavljeno poskupljenje struje od desetak procenata i promene u tarifnom sistemu potrošači će sačekati još mesec ili dva.
Dobra vest za potrošače je da će poskupljenje struje koje se najavljuje još od februara po svemu sudeći sačekati 1. jun. To je, kako kažu u EPS-u, realan rok, jer je moguće da procedure oko formiranja javnog snabdevača i promene cene potraju duže od dvadesetak dana.
Naime, da bi struja poskupela od 1. maja novo preduzeće “EPS snabdevanje”, za čije je osnivanje Vlada dala saglasnost, mora do 15. aprila da bude licencirano i da mu Agencija za energetiku odobri novu cenu. Dosadašnje iskustvo pokazuje da to nije sasvim izvesno, posebno što se to preduzeće nije još registrovano, a UO EPS-a treba da imenuje njegovog direktora.
Od 1. aprila bilo je najavljeno poskupljenje struje za 10 do 12 odsto i usvajanje novog tarifnog sistema kojim bi se granica za ulazak u zonu najskuplje potrošnje spustila na 1.200 kilovat-sati i poskupela struja u noćnoj tarifi u crvenoj zoni.
Uz ove promene, bilo je najavljeno da će zaživeti i novi sistem zaštite socijalno ugroženih potrošača, kako oni ne bi bilo pogođeni ovim promenama. Kako sada stvari stoje, od idućeg meseca će krenuti samo primena uredbe o energetski zaštićenom kupcu, koja predviđa da oko 320.000 socijalno ugroženih domaćinstava ima pravo na između 120 i 250 kilovat-sati besplatno tokom cele godine.
Pošto će ovaj propis važiti od 1. aprila, u Ministarstvu energetike najavljuju da će tokom ove sedmice biti dato detaljnije uputstvo građima vezano za prijavljivanje elektrodistribucijama i opštinskim sekretarijatima nadležnim za socijalna pitanja.