Vesti
Društvo i ekonomija
Ne teram ja trgovce iz "Deleza" da po uredbi spuštaju cene
30.03.2013. 14:00
Izvor: Blic
Ne teram ja trgovce iz "Deleza" da po uredbi spuštaju cene
U danu kada je kroz ponudu nekih prodavaca zaživela ideja „socijalne korpe“, najveći trgovinski lanac „Delez Srbija“ saopštio je da ih Vlada nije informisala o konkretnoj inicijativi koja se odnosi na primenu te mere. - Njihove tvrdnje su krajnje nekorektne - kaže za „Blic“ ministar trgovine Rasim Ljajić.
Najveći trgovinski lanac u zemlji, „Delez Srbija“, sa 365 prodavnica, očigledno neće učestvovati u realizaciji ideje Ministarstva trgovine o formiranju grupe proizvoda koje će trgovci ponuditi po nižim cenama. Tvrde, naime, da je najbolji način obezbeđivanja jeftinije ponude kroz podršku Vlade i Ministarstva slobodnom tržištu u svim segmentima - od proizvođača do trgovaca.
- Svi trgovci su informisani o našoj akciji, a „Delez“ je bio prvi s kojima smo obavili razgovor. Na njima je da odluče da li žele ili ne da učestvuju u ovom poslu. U ovoj priči je sve na dobrovoljnoj bazi i realizacijom ideje „socijalne korpe“ nijednog momenta nismo pomislili da narušavamo tržišnu utakmicu. Ono što je nekorektno je to što su nam iz „Deleza“ u razgovorima svaki put davali drugo objašnjenje zašto odlažu donošenje odluke. Prvo su nam rekli da moraju da pitaju centralu u Briselu, zatim da su proizvodi iz njihovog segmenta robnih marki već jeftiniji 40 odsto... Podsetiću, tri puta smo prolongirali akciju, sa februara na mart, a zatim i na 1. april. I sada kada je sve konačno krenulo, kada se i trgovci, ali i proizvođači dnevno javljaju da su počeli sa spuštanjem cena raznih roba, „Delez“ se u javnosti oglašava nekorektnim saopštenjem - kaže Ljajić.
I savetnik ministra trgovine Vladimir Matović, koji je i zadužen za sprovođenje ideje „socijalne korpe“, za naš list kaže da je više puta obavio razgovor sa svim većim trgovinskim lancima u zemlji, pa i sa „Delezom“.
- Svi oni su informisani o pokretanju naše akcije, ali na njih nije vršen pritisak da nam se pridruže. Strogo smo vodili računa da ne povredimo ni Zakon o zaštiti konkurencije, ni Zakon o trgovini - zaključuje Matović.